Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wątróbka duszona z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową to danie, które cieszy oczy i karmi żołądki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warto od czasu do czasu przełamać przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego. Na przykład wątróbki duszonej z papryką i fasolką szparagową. Tak przygotowana wątróbka podbije serca i żołądki waszych bliskich. A wątróbkę jeść warto, ze względu na zawarte w niej żelazo i witaminy z grupy B. Wątróbkę powinny jeść dzieci, uczniowie, studenci, kobiety i... palacze. Wypróbujcie ten prosty przepis na wątróbkę drobiową duszoną z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wątróbkę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące z przyprawami, nadmiar strząsnąć.

  • Masło i połowę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć wątróbkę, smażyć po ok. 2 minut z obu stron.

  • Czosnek obrać, posiekać. Natkę opłukać, posiekać.

  • Pozostałą oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać paprykę pokrojoną na wąskie paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 2-3 cm kawałki, czosnek i natkę, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.

  • Przyprawić. Dodać wątróbkę, wymieszać.

  • Wątróbkę z papryką i fasolką szparagową najlepiej podawać z purée ziemniaczanym z czosnkiem.

Ocena: 4