Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wątróbka duszona z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową to danie, które cieszy oczy i karmi żołądki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Warto od czasu do czasu przełamać przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego. Na przykład wątróbki duszonej z papryką i fasolką szparagową. Tak przygotowana wątróbka podbije serca i żołądki waszych bliskich. A wątróbkę jeść warto, ze względu na zawarte w niej żelazo i witaminy z grupy B. Wątróbkę powinny jeść dzieci, uczniowie, studenci, kobiety i... palacze. Wypróbujcie ten prosty przepis na wątróbkę drobiową duszoną z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową.
Składniki
500 g wątróbki drobiowej
200 g czerwonej papryki
200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wątróbkę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące z przyprawami, nadmiar strząsnąć.
Masło i połowę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć wątróbkę, smażyć po ok. 2 minut z obu stron.
Czosnek obrać, posiekać. Natkę opłukać, posiekać.
Pozostałą oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do zeszklenia.
Dodać paprykę pokrojoną na wąskie paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 2-3 cm kawałki, czosnek i natkę, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Przyprawić. Dodać wątróbkę, wymieszać.
Wątróbkę z papryką i fasolką szparagową najlepiej podawać z purée ziemniaczanym z czosnkiem.