Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Anna Szubińska

Wątróbka, zarówno drobiowa jak i wieprzowa, to produkt o dużej wartości odżywczej, a  jednocześnie tani. Jeśli więc lubicie podroby i nie macie przeciwwskazań zdrowotnych, watro włączyć wątróbkę do swojego jadłospisu. Można ją jadać w postaci smażonej i pieczonej, świetnie nadaje się do pasztetów, burgerów i zapiekanek. Harmonijne łączy się z wieloma dodatkami, więc każdy ma szanse znaleźć recepturę dla siebie. W galerii znajdziesz kilkanaście pomysłów na pyszną wątróbkę z patelni.

Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Fot.: thinkstockphotos.com

Wątróbka smażona z papryką i fasolką szparagową

Kolorowa patelnia wypełniona chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku wątróbką, słodkawą papryką i delikatną fasolką szparagową przyciąga wzrok. Danie wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie. Można je przygotowac z warzyw świeżych lub mrożonych, zawsze wychodzi pyszne. Mój ulubiony przepis na WĄTRÓBKĘ Z PAPRYKĄ I FASOLKĄ.

Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
Fot.: thinkstockphotos.com

Wątróbka z rodzynkami i piwem

Do tego przepisu można użyć każdej wątróbki: kurczaka, kaczki, gęsi, indyka. Można też wykorzystać wątrobę wieprzową. Smażona wątróbka z dodatkiem rodzynek i piwa to pyszna odmiana codziennego obiadu. Sprawdź przepis na WĄTRÓBKĘ SMAŻONĄ Z RODZYNKAMI I PIWEM.

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki
Fot.: Shutterstock

Wątróbka z granatem i natką pietruszki

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy. Sprawdź jak łatwo przygotować WĄTRÓBKĘ Z GRANATEM.

Wątróbka z warzywami z patelni: prosta i pyszna
Fot.: thinkstockphotos.com

Wątróbka z warzywami z patelni

Zestaw warzyw w tym daniu można modyfikować. Można dodać skorzonerę, pasternak lub brukiew. To danie będzie smakować i dzieciom, i dorosłym domownikom. Zrób koniecznie WĄTRÓBKĘ Z WARZYWAMI Z PATELNI.

Wątróbka z cukinią, marchewką i cebulą: przepis na szybki obiad
Fot.: Shutterstock.com

Wątróbka z cukinią i marchewką

Ten świetny sezonowy przepis to jedno z naszych ulubionych dań z wątróbki, zwłaszcza gdy przygotowuję ją z młodych warzyw. Łagodna cukinia, delikatna, chrupiąca marchewka i słodkawa cebula nadają daniu wiosenny charakter. Oto przepis na WĄTRÓBKĘ Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ.

Wątróbka po wenecku - przepis na najlepszą fegato alla veneziana
Fot.: Shutterstock.com

Wątróbka po wenecku

Wątróbka po wenecku to typowy przepis weneckiej tradycji kulinarnej. Główną cechą tego dania jest kontrast między słodkim smakiem cebuli, a intensywnym smakiem wątroby. Jak zrobić WĄTRÓBKĘ PO WENECKU?

Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i pieczarkami
Fot.: Shutterstock

Wątróbka na sposób chiński

Wątróbka na sposób chiński to smażona wątróbka ze szpinakiem i grzybami. Danie świetnie smakuje z grzybami shitake, ale można zastąpić je pieczarkami. Przepis na WĄTRÓBKĘ PO CHIŃSKU znajdziesz tutaj!

Rewelacyjna wątróbka w cieście naleśnikowym
Fot.: Shutterstock

Wątróbka smażona w cieście

Wątróbka panierowana w cieście majonezowym i smażona na gorącym tłuszczu jest delikatna i soczysta, jak żadna inna. Wypróbujcie przepis na WĄTRÓBKĘ SMAŻONĄ W CIEŚCIE, będziecie zachwyceni!

Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Fot.: thinkstockphotos.com

Wątróbka z jabłkami i cebulą

To tradycyjny i najpopularniejszy sposób na wątróbkę. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pokroić w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Oto sprawdzony przepis na WĄTROBĘ WIEPRZOWĄ Z JABŁKAMI CEBULĄ.

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki
Fot.: Shutterstock

Smażone wątróbki w sosieśmietanowym

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym to pyszna porcja odżywczego białka. Można je podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami. Wypróbuj przepis na WĄTRÓBKI W SOSIE ŚMIETANOWYM.

Wątróbki drobiowe po królewsku
Fot.: Shutterstock

Wątróbki po królewsku

Jeśli lubicie drobiową wątróbkę, ten przepis pozwoli Wam przygotować iście królewską ucztę, która nie nadwyręży nadmiernie kieszeni. Zobacz, jak zrobić WĄTRÓBKI PO KRÓLEWSKU.

Jak dobrze smażyć wątróbkę - 5 błędów popełnianych podczas smażenia wątróbki
Fot.: Shutterstock

Bonus: Jak smażyć wątróbkę?

Jak uniknąć błędów przy smażeniu wątróbki, co zrobić, by zmienić ją w pyszne danie? Oto pięć najczęściej popełnianych błędów, których można z łatwością uniknąć.

Zobacz następną galerię
Co może ugotować każdy? Najprostsze przepisy
Co może ugotować każdy? Najprostsze przepisy

Co może ugotować każdy? Najprostsze przepisy

Zamknij galerię
email