Wątróbka z cukinią, marchewką i cebulą: przepis na szybki obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wątróbka drobiowa to niedrogie i smaczne źródło białka zwierzęcego. Można ją przygotować dosłownie w kwadrans. Bardzo szybko ulega obróbce cieplnej, czyli w okamgnieniu smaży się i gotuje. Ten łatwy przepis sezonowy na wątróbkę z cukinią będzie wam smakował!
Wątróbka drobiowa lub wątroba wieprzowa lub cielęca to proste danie, które można przygotować w kwadrans. Jednak to wątróbka drobiowa, z kurczaka, jest najtańsza. Przy tym to najlespze źródło lekkostrawnego białka.
Polecamy: Wątroba, wątróbka - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów
Do tego wątróbka zawiera dużo żelaza, który jest niezbędny dzieciom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych oraz seniorom. Warto częściej sięgać po ten nieskomplikowany produkt i cieszyć jego smakiem przy rodzinnym stole.
Polecamy także: Żelazo w pożywieniu - najlepsze źródła żelaza
Jak smażyć wątróbkę?
Wątróbkę należy oczyścić z błon i żyłek. Wątrobę wieprzową pokroić na plastry grubości palca. Plastry można pokroić na kawałki, ale nie jest to konieczne. Wątróbki drobiowe przekroić na pół.
Wątróbkę należy opłukać z krwi. Najlepiej pod bieżącą wodą.
Wątróbkę należy wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Oprószyć mąka, nadmiar mąki strzepnąć. Można popieprzyć. Solić dopiero na końcu smażenia.
Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Wątróbkę smażmy bez zbędnego przewracania. Najlepiej smażyć wątróbkę z jednej strony do momentu przyrumienienia, a później przewrócić na drugą.
Z jednej strony smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 3 minuty, jeśli chcemy mieć wątróbkę krwistą lub 5 minut dla pełnego wysmażenia. W sumie wątróbka powinna być gotowa po około 6-10 minutach.
Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy: Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem oraz Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
SKŁADNIKI
- 450 g wątróbki drobiowej
- 1 cukinia młoda
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
- Cukinię i marchewkę przekroić na pół. Następnie obie pokroić na półplsterki. Cebulę pokroić na połtalarki. Czosnek posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać cukinię i smażyć, aż warzywo zmięknie i zmieni kolor.
- Do podsmażonych warzyw dodać kawałki wątróbki. Mieszać od czasu do czasu. Smażyć wszystko razem przez 10 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.