Wątróbka z cukinią, marchewką i cebulą: przepis na szybki obiad

Wątróbka z cukinią, marchewką i cebulą: przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wątróbka drobiowa to niedrogie i smaczne źródło białka zwierzęcego. Można ją przygotować dosłownie w kwadrans. Bardzo szybko ulega obróbce cieplnej, czyli w okamgnieniu smaży się i gotuje. Ten łatwy przepis sezonowy na wątróbkę z cukinią będzie wam smakował! 

Wątróbka drobiowa lub wątroba wieprzowa lub cielęca to proste danie, które można przygotować w kwadrans. Jednak to wątróbka drobiowa, z kurczaka, jest najtańsza. Przy tym to najlespze źródło lekkostrawnego białka.

Polecamy: Wątroba, wątróbka - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów

Do tego wątróbka zawiera dużo żelaza, który jest niezbędny dzieciom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych oraz seniorom. Warto częściej sięgać po ten nieskomplikowany produkt i cieszyć jego smakiem przy rodzinnym stole. 

Polecamy także: Żelazo w pożywieniu - najlepsze źródła żelaza

Jak smażyć wątróbkę?

Wątróbkę należy oczyścić z błon i żyłek. Wątrobę wieprzową pokroić na plastry grubości palca. Plastry można pokroić na kawałki, ale nie jest to konieczne. Wątróbki drobiowe przekroić na pół.

Wątróbkę należy opłukać z krwi. Najlepiej pod bieżącą wodą. 

Wątróbkę należy wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.

Oprószyć mąka, nadmiar mąki strzepnąć. Można popieprzyć. Solić dopiero na końcu smażenia. 

Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. 

Wątróbkę smażmy bez zbędnego przewracania. Najlepiej smażyć wątróbkę z jednej strony do momentu przyrumienienia, a później przewrócić na drugą.

Z jednej strony smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 3 minuty, jeśli chcemy mieć wątróbkę krwistą lub 5 minut dla pełnego wysmażenia. W sumie wątróbka powinna być gotowa po około 6-10 minutach.

Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył. 

Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy: Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą   Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem  oraz  Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie 

SKŁADNIKI

  • 450 g wątróbki drobiowej
  • 1 cukinia młoda
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
  • Cukinię i marchewkę przekroić na pół. Następnie obie pokroić na półplsterki. Cebulę pokroić na połtalarki. Czosnek posiekać drobno. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać cukinię i smażyć, aż warzywo zmięknie i zmieni kolor. 
  • Do podsmażonych warzyw dodać kawałki wątróbki. Mieszać od czasu do czasu. Smażyć wszystko razem przez 10 minut. 
  • Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej