Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Letnie warzywa: kalafior, cukinia i zielona fasolka szparagowa, doskonale ze sobą współgrają. Takie warzywne leczo jest lekko strawne i łatwo je przygotować. Ale najważniejsze, to jest po prostu pyszne!

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Potrzebujecie: 1 małego kalafiora, 1 cukinię, 150 g zielone fasolki szparagowej (może być mrożona, z ubiegłego roku), 1 puszkę krojonych pomidorów we własnym soku, 1 marchewkę, 1 łodygę selera naciowego, 1 małą cebulę lub 1/2 większej oraz sól i pieprz. Można również dodać oregano, tymianek lub bazylię. 

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażcie startą marchewkę i pokrojone drobno seler oraz cebulę.

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Dodajcie kalafiora podzielonego na małe różyczki, łodygę pokrójcie również oraz fasolkę szparagową pociętą na krótkie odcinki. Smażcie na średnim ogniu, aż kalafior trochę straci na objętości.

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Dodajcie pokrojoną w kostkę cukinię i smażcie, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia również zmięknie i straci na objętości...

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Letnie warzywa duszone w pomidorach: przepis krok po kroku

Na koniec dodajcie pomidory razem z sokiem, ewentualnie zioła, doprawcie solą oraz pieprzem. Uzupełnijcie niewielką ilością wody. I duście na mały ogniu 10-15 minut, aby nasze letnie leczo nieco zgęstniało i nabrało smaku. Można nakrywać do stołu!

Zobacz następną galerię
Dorsz pieczony w folii: przepis w 3 krokach
Dorsz pieczony w folii: przepis w 3 krokach

Dorsz pieczony w folii: przepis w 3 krokach

Zamknij galerię
email