Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki

2021-11-01
Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z natką pietruszki
Autor: Shutterstock Wątróbka w sosie śmietanowym smakuje wszystkim
łatwy
30 min
4

Smażone wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym to pyszna porcja odżywczego białka. Można je podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami. Rozkoszny sos śmietanowy w którym dochodzą wątróbki jest wyjątkowo smaczny. Wątróbki w sosie pokochają dzieci i dorośli. 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej, przekrojonej na pół
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 1/4 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego lub wody
  • 1/4 szklanki śmietany 30-36%
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez około 5 minut.
  • Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
  • Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka będzie brązwoa z zewnątrz i jasnoróżowa w środku.
  • Wlej 1/4 szklanki białego wina (bulionu lub wody) i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz dodaj soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.
  • Zdejmij z ognia i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody