Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy.
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 1 owoc granatu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1-2 liście laurowe
- 1-2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej i układać na niej kawałki wątróbki obtoczone w mące.
- Gdy wątróbki się zrumienią, podlać je odrobiną wody lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić ok 20 min.
- W tym czasie obrać granat i wyłuskać nasiona oraz posiekać drobno natkę pietruszki.
- Uduszone wątróbki wyłożyć na półmisek, posypać obficie ziarnami granatu i siekaną natką.
- Podawać ze świeżą bułeczką, puree ziemniaczanym lub dzikim ryżem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody