Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki
Autor: Shutterstock Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać olej i układać na niej kawałki wątróbki obtoczone w mące.
  • Gdy wątróbki się zrumienią, podlać je odrobiną wody lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić ok 20 min.
  • W tym czasie obrać granat i wyłuskać nasiona oraz posiekać drobno natkę pietruszki.
  • Uduszone wątróbki wyłożyć na półmisek, posypać obficie ziarnami granatu i siekaną natką.
  • Podawać ze świeżą bułeczką, puree ziemniaczanym lub dzikim ryżem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Galeria: Jak obierać granaty - instrukcja krok po kroku

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej