Wątróbka z warzywami z patelni: prosta i pyszna
2021-10-25
łatwy
45 min
4
Wątróbka z warzywami to proste i pyszne danie obiadowe, zawierające również ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zestaw warzyw można modyfikować. Można dodać skorzonerę, pasternak lub brukiew. To danie będzie smakować i dzieciom, i dorosłym domownikom.
SKŁADNIKI
- 1 kg kurzych lub indyczych wątróbek
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego lub 1/3 średniego selera bulwiastego
- 250 g małych marchewek
- 250 g szalotek lub innych małych cebulek
- 250 g małych ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 125 ml (pół szklanki) białego wytrawnego wina
- 250 ml (jedna szklanka) bulionu drobiowego
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę przeciąć na pół lub dowolnie. Opłukać i osuszyć.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Seler pokroić na plasterki. Marchewki oskrobać, umyć i pokroić na talarki. Obrać szalotki, ziemniaki oskrobać i umyć.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Cebulę zeszklić, dodać wątróbki i smażyć aż wątróbka zetnie się z wierzchu. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię wylać białe wino, zamieszać i zagotować.
- Dodać warzywa, wlać bulion, posolić i popierzyć do smaku.
- Gotować na małym goniu około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Wątróbkę przełożyć na patelnię i dusić jeszcze 3 minuty.
- Podawać wątróbki posypane posiekaną natką pietruszki.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Polecamy również łatwe przepisy z wątróbką:
Wątróbka z jabłkami: klasyczne danie kuchni polskiej
Wątróbka z jabłkami i konfiturą z jarzębiny według Magdy Gessler