Wątróbka z warzywami z patelni: prosta i pyszna

2021-10-25
Wątróbka z warzywami z patelni: prosta i pyszna
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka drobiowa pozwala przygotować danie obiadowe szybko i ekonomicznie. 
łatwy
45 min
4

Wątróbka z warzywami to proste i pyszne danie obiadowe, zawierające również ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zestaw warzyw można modyfikować. Można dodać skorzonerę, pasternak lub brukiew. To danie będzie smakować i dzieciom, i dorosłym domownikom. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurzych lub indyczych wątróbek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego lub 1/3 średniego selera bulwiastego
  • 250 g małych marchewek
  • 250 g szalotek lub innych małych cebulek
  • 250 g małych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 125 ml (pół szklanki) białego wytrawnego wina
  • 250 ml (jedna szklanka) bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę przeciąć na pół lub dowolnie. Opłukać i osuszyć.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Seler pokroić na plasterki. Marchewki oskrobać, umyć i pokroić na talarki. Obrać szalotki, ziemniaki oskrobać i umyć.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Cebulę zeszklić, dodać wątróbki i smażyć aż wątróbka zetnie się z wierzchu. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię wylać białe wino, zamieszać i zagotować.
  • Dodać warzywa, wlać bulion, posolić i popierzyć do smaku.
  • Gotować na małym goniu około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • Wątróbkę przełożyć na patelnię i dusić jeszcze 3 minuty.
  • Podawać wątróbki posypane posiekaną natką pietruszki.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Polecamy również łatwe przepisy z wątróbką:

Wątróbka z jabłkami: klasyczne danie kuchni polskiej

Wątróbka z jabłkami i konfiturą z jarzębiny według Magdy Gessler

Galeria: 10 przepisów na pyszną wątróbkę + BONUS

Redakcja
więcej