Wątróbka z jabłkami z konfiturą z jarzębiny -według Magdy Gessler

2021-11-23
Edyta Folwarska
magda-gessler-zdradza-jak-zrobic-watrobke-z-jablkami-z-konfitura.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z jarzębiny, jedna z polskich specjalności, świetnie komponuje się z wytrawno-słodkim daniem z wątróbki cielęcej
średni
30 min
4

Restauratorka Magda Gessler uratowała kilka restauracji właśnie przepisem na wątróbkę z jabłkami i konfiturą z jarzębiny. Ty też możesz samodzielnie w domu przygotować wątróbkę z jabłkami i jarzębiną. Podajemy przepis Magdy Gessler!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kilograma wątróbki cielęcej
  • mąka
  • 2 dorodne antonówki
  • 1 cebula
  • klarowane masło
  • mleko
  • tłuczony pieprz
  • sól
  • konfitura z jarzębiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki należy namoczyć dzień wcześniej w mleku, wyjąć i dobrze osuszyć, wyciąć żyłki.
  • Wątróbki kroimy w duże trójkąty, delikatnie oprószamy mąką i podsmażamy bardzo krótko z obu stron na klarowanym maśle.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy w nim podsmażone wątróbki przez 10 minut.
  • Osobno należy usmażyć do miękkości cebulę i pokrojone w plasterki jabłka.
  • Przed podaniem należy zmieszać masło ze smażenia wątróbki z masłem po smażeniu jabłek, polać wątróbki na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obok ułożyć konfiturę z jarzębiny.
Edyta Folwarska