Wątróbka z jabłkami z konfiturą z jarzębiny -według Magdy Gessler

Wątróbka z jabłkami z konfiturą z jarzębiny -według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura z jarzębiny, jedna z polskich specjalności, świetnie komponuje się z wytrawno-słodkim daniem z wątróbki cielęcej

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Restauratorka Magda Gessler uratowała kilka restauracji właśnie przepisem na wątróbkę z jabłkami i konfiturą z jarzębiny. Ty też możesz samodzielnie w domu przygotować wątróbkę z jabłkami i jarzębiną. Podajemy przepis Magdy Gessler!

Składniki

  • 0,5 kilograma wątróbki cielęcej

  • mąka

  • 2 dorodne antonówki

  • 1 cebula

  • klarowane masło

  • mleko

  • tłuczony pieprz

  • sól

  • konfitura z jarzębiny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki należy namoczyć dzień wcześniej w mleku, wyjąć i dobrze osuszyć, wyciąć żyłki.

  • Wątróbki kroimy w duże trójkąty, delikatnie oprószamy mąką i podsmażamy bardzo krótko z obu stron na klarowanym maśle.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy w nim podsmażone wątróbki przez 10 minut.

  • Osobno należy usmażyć do miękkości cebulę i pokrojone w plasterki jabłka.

  • Przed podaniem należy zmieszać masło ze smażenia wątróbki z masłem po smażeniu jabłek, polać wątróbki na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obok ułożyć konfiturę z jarzębiny.

Ocena: 0