Wątróbka wieprzowa smażona na sposób chiński - ze szpinakiem i grzybami
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Wątróbka wieprzowa smażona ze szpinakiem i grzybami to azjatycki sposób na podroby. Aby jeszcze bardziej podkreślić styl dania warto dodać do niego grzyby shitake lub mun, ale z pieczarkami to danie również smakuje rewelacyjnie. Szybki, smaczny i pożywny obiad znakomicie pasuje do długoziarnistego ryżu lub ryżowego makaronu.
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbki wieprzowej
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 g świeżych grzybów (mun, shitake albo pieczarek)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki czerwonego wina deserowego
- 2 łyżki wywaru mięsnego
- sól i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę pokroić w paski, oprószyć mąką ziemniaczaną i zrumienić na oleju.
- Szpinak umyć i posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do wątróbki.
- Grzyby umyć, pokroić i po chwili również dodać do wątróbki. Podlać odrobinę wodą i dusić na małym ogniu 10 min.
- Składniki sosu wymieszać i dodać do wątróbki, gotować aż większość płynu odparuje.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody