Shitake: grzyby lecznicze. Skąd pochodzą i jak je przyrządzać?
Grzyby shitake są wykorzystywane w medycynie azjatyckiej od ponad 2 tysięcy lat. Można je uzbierać przede wszystkim na Dalekim Wschodzie. Shitake pojawiają się często w przepisach na dania kuchni azjatyckich. Co warto wiedzieć o shitake i dlaczego uznaje się je za grzyby lecznicze?
Pochodzenie grzybów shitake
Shitake (często też zapisywany w wariancie shiitake) to w istocie twardnik japoński albo twardnik jadalny. Rośnie w dużych grupach na pniach martwych drzew liściastych. Spotykany często w Azji – Chinach, Japonii czy Tajlandii. To także grzyb hodowlany, uprawiany również w Europie.
Właściwości lecznicze shitake i wartości odżywcze
Shitake wliczane są do grupy grzybów leczniczych, w której znajdują się m.in. popularne w Polsce boczniaki. Wśród licznych wartości odżywczych twardnika japońskiego warto wymienić witaminę D, wapń, fosfor i witaminę B3. Grzyby shitake zawierają również bardzo dużo potasu, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Z kolei niacyna, czyli witamina B3, ma doskonałe działanie uspokajające.
Jednak największym atutem shitake jest lentinan (beta-glukan), który stymuluje układ odpornościowy. Co to znaczy w praktyce? Otóż odpowiednio "zmotywowany" układ odpornościowy lepiej radzi sobie z infekcjami, a także niektórymi nowotworami. Liczne badania dowodzą też, że lentinan wspomaga walkę z wirusem HIV.
Jak przyrządzać grzyby shitake?
Grzyby shitake mają delikatny smak z lekko wyczuwalną mięsną nutą. Dlatego powinni się na nie skusić także wegetarianie i weganie. Shitake dostępne są w wersji świeżej, suszonej i marynowanej. Można z nich przyrządzać smaczne sosy, zupy oraz przekąski. Warto pamiętać, by nie gotować ani smażyć ich za długo, ponieważ stają się wtedy twardsze i łykowate. Przed obróbką można je chwilę pomoczyć w wodzie.