Wigilijna kapusta w trzech odsłonach: z grzybami, grochem i śliwkami – klasyczne przepisy pełne świątecznego aromatu

Kapusta wigilijna to jedno z najbardziej aromatycznych dań świątecznych — prosta, a jednocześnie pełna głębokiego smaku dzięki takim dodatkom jak grzyby, śliwki czy groch. To właśnie one nadają jej charakteru i wyjątkowej świątecznej nuty. Najlepiej smakuje, gdy przygotuje się ją wcześniej, bo długie gotowanie i czas pozwalają składnikom idealnie się przegryźć. Co dodać, by kapusta była naprawdę znakomita? Oto sprawdzone przepisy na wigilijną kapustę w kilku tradycyjnych wariantach.

Kapusta wigilijna

i

Autor: Shutterstock Kapustę wigilijną można przygotować z wieloma dodatkami, grzyby suszone to tradycyjna opcja.

Kapusta wigilijna - wersja podstawowa z grzybami

Kapustę kiszoną należy posiekać i ugotować. Gotujemy ją przez 30 minut. Następnie odcedzamy. Namoczone wcześniej suszone prawdziwki lub podgrzybki gotujemy, studzimy, kroimy. Dokładamy do kapusty, wlewamy też wywar grzybowy. Można użyć grzybów mrożonych. Tańszą wersją są pieczarki, podsmażone na odrobinie oleju razem z pokrojoną cebulą. Im więcej grzybów, tym kapusta wigilijna będzie smaczniejsza.

Kapusta wigilijna ze śliwkami

Niektóre gospodynie dodają do kapusty na początku warzywa (marchew, pietruszkę, kawałek selera, cebulę), które wyjmuje się 15-20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec dodajemy śliwki suszone, w całości albo pokrojone. Smak poprawia również dodanie jabłek - obranych i pokrojonych w ćwiartki. Niezbędnym dodatkiem jest olej. Wlewamy go na początku duszenia. Najlepszy jest lniany, rzepakowy tłoczony na zimno albo z pestek winogron o neutralnym smaku.

Kapusta wigilijna z grochem

Wersja regionalna wigilijnej kapusty to wielkopolska ciupka, czyli groch z kapustą, dobrym dodatkiem jest drobna fasolka.

Przyprawy do wigilijnej kapusty

Przyprawy do wigilijnej kapusty to kwestia smaku i upodobań, ale konieczne są listki laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, kminek. Niektórzy dodają szczyptę papryki, mielony kolorowy pieprz, ziarna kopru albo nieco cukru, łyżeczkę musztardy lub miodu. Wyrazisty posmak nadają jagody jałowca i majeranek. Kapusta w każdej wersji lubi zamrażanie, możemy więc ją przygotować nawet tydzień przed Wigilią. Rozmrożona i powoli odgrzewana smakuje znakomicie!

Galeria: Przepisy na kapustę wigilijną - 8 pomysłów na pyszną kapustę na wigilię

W galerii zebraliśmy dla was przepisy na różne wersje kapusty wigilijnej. Poza tą podstawową, znajdziecie tam kapustę z grochem i rybą, kapustę wigilijną na winie czy obłędną kapustę duszoną z syropem klonowym. Na koniec podpowiadamy też sprytny sposób na to, jak wykorzystać resztki kapusty po świętach.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Polska na ucho
Samotność