Wątróbka wieprzowa: przepis na wątróbkę smażoną w cieście majonezowym delikatną i soczystą
2021-04-08
łatwy
30 min
4
Znudziła się Wam wątróbka duszona z cebulą i szukacie nowego, inspirującego przepisu? Dobrze trafiliście. Wątróbka panierowana w cieście majonezowym i smażona na gorącym tłuszczu jest delikatna i soczysta, jak żadna inna. Wypróbujcie przepis na wątróbkę smażoną w cieście, będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania ciasta majonezowego. Jajka wybij ze skorupek. Rozmąć na jednorodną mieszaninę. Do rozmąconym jajek dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie majonez, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj dobrze.
- Wątróbkę wieprzową pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Następnie pokrój je na mniejsze plasterki. Kawałki wątróbki lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Wątróbkę panieruj w cieście. Smaż pod przykryciem do zrumienienia z obu stron.
- Tak usmażoną wątróbkę podaj z sosem pomidorowym i gotowanym ryżem.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund