Wątróbka wieprzowa: przepis na wątróbkę smażoną w cieście majonezowym delikatną i soczystą

2021-04-08
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Wątróbka wieprzowa smażona w cieście majonezowym: przepis na delikatną i soczystą wątróbkę
Autor: Shutterstock.com Wątróbka wieprzowa smażona w cieście majonezowym podana z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Znudziła się Wam wątróbka duszona z cebulą i szukacie nowego, inspirującego przepisu? Dobrze trafiliście. Wątróbka panierowana w cieście majonezowym i smażona na gorącym tłuszczu jest delikatna i soczysta, jak żadna inna. Wypróbujcie przepis na wątróbkę smażoną w cieście, będziecie zachwyceni! 

Składniki

500 g wątróbki wieprzowej

3 jajka

2 ząbki czosnku

5 łyżek majonezu

4 łyżki mąki

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania ciasta majonezowego. Jajka wybij ze skorupek. Rozmąć na jednorodną mieszaninę. Do rozmąconym jajek dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie majonez, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj dobrze. 

Wątróbkę wieprzową pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Następnie pokrój je na mniejsze plasterki. Kawałki wątróbki lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.

Wątróbkę panieruj w cieście. Smaż pod przykryciem do zrumienienia z obu stron. 

Tak usmażoną wątróbkę podaj z sosem pomidorowym i gotowanym ryżem. 

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund