Wątróbka wieprzowa: przepis na wątróbkę smażoną w cieście majonezowym delikatną i soczystą

Wątróbka wieprzowa smażona w cieście majonezowym: przepis na delikatną i soczystą wątróbkę
Autor: Shutterstock.com Wątróbka wieprzowa smażona w cieście majonezowym podana z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Znudziła się Wam wątróbka duszona z cebulą i szukacie nowego, inspirującego przepisu? Dobrze trafiliście. Wątróbka panierowana w cieście majonezowym i smażona na gorącym tłuszczu jest delikatna i soczysta, jak żadna inna. Wypróbujcie przepis na wątróbkę smażoną w cieście, będziecie zachwyceni! 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania ciasta majonezowego. Jajka wybij ze skorupek. Rozmąć na jednorodną mieszaninę. Do rozmąconym jajek dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie majonez, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj dobrze. 
  • Wątróbkę wieprzową pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Następnie pokrój je na mniejsze plasterki. Kawałki wątróbki lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
  • Wątróbkę panieruj w cieście. Smaż pod przykryciem do zrumienienia z obu stron. 
  • Tak usmażoną wątróbkę podaj z sosem pomidorowym i gotowanym ryżem. 
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej