Wątróbki drobiowe po królewsku - niedrogie danie godne ktrólewskiej uczty

Wątróbki drobiowe po królewsku
Autor: Shutterstock Iście królewskie danie z drobiowych wątróbek.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeśli lubicie drobiową wątróbkę, ten przepis pozwoli Wam przygotować iście królewską ucztę. Królewskie wątróbki drobiowe zanurzone w pysznym, aromatycznym sosie to rozkosz dla podniebienia. A przy okazji uczta ta nie nadwyręży nadmiernie kieszeni.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle.
  • Kiedy się zezłoci przyprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy partiami wątróbkę, cały czas utrzymując wysoką temperaturę smażenia.
  • Dodajemy miód, a gdy kawałki wątróbki ładnie się zarumienią wlewamy cherry, śmietanę i musztardę. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy posiekaną natką.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Galeria: 10 fantastycznych przepisów na wątróbkę z patelni.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej