Wątróbki drobiowe po królewsku - niedrogie danie godne ktrólewskiej uczty
2021-11-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Jeśli lubicie drobiową wątróbkę, ten przepis pozwoli Wam przygotować iście królewską ucztę. Królewskie wątróbki drobiowe zanurzone w pysznym, aromatycznym sosie to rozkosz dla podniebienia. A przy okazji uczta ta nie nadwyręży nadmiernie kieszeni.
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 2 duże cebule
- 100 ml gęstej śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml cherry
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle.
- Kiedy się zezłoci przyprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy partiami wątróbkę, cały czas utrzymując wysoką temperaturę smażenia.
- Dodajemy miód, a gdy kawałki wątróbki ładnie się zarumienią wlewamy cherry, śmietanę i musztardę. Doprowadzamy do wrzenia.
- Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy posiekaną natką.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody