Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa ma wiele cennych dla organizmu człowieka właściwości. Jest tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz glikogenu (zwierzęcego cukru). Jest także dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Do tego przepisu można użyć każdej wątróbki: kurczaka, kaczki, gęsi, indyka. Można też wykorzystać wątrobę wieprzową. Smażona wątróbka z dodatkiem rodzynek i piwa to pyszna odmiana codziennego obiadu.
SKŁADNIKI
- ok. 500 g wątróbki
- mąka do panierowania wątróbki
- olej do smażenia wątróbki
- 3-4 średnie cebulę
- 1-2 ząbki czosnku
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki piwa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę umyć i obtoczyć lekko w mące.
- Cebulę pokroić na grubsze pióra i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wątróbkę i smażyć razem do czasu lekkiego zrumienienia wątróbki.
- Jak wątróbka jest już gotowa, posolić do smaku. Dodać rodzynki, smażyć 3 minuty.
- Podlać piwem i na maleńkim ogniu dusić kilka minut pod przykryciem.
- Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody