Wątróbka po wenecku - przepis na najlepszą fegato alla veneziana

Wątróbka po wenecku - przepis na najlepszą fegato alla veneziana
Autor: Shutterstock.com Smażona wątróbka cielęca lub wieprzowa z cebulą i białym winem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wątróbka po wenecku to jedno z dań flagowych wielokulturowej kuchni weneckiej. Najbardziej znany i najłatwiejszy przepis na wątróbkę cielęcą lub wieprzową. Oto wskazówki i przepis na najlepszą fegato alla veneziana!

Wątróbka po wenecku to typowy przepis weneckiej tradycji kulinarnej. Główną cechą tego dania jest kontrast między słodkim smakiem cebuli, a intensywnym smakiem wątroby. Sekret tkwi w powolnym duszeniu cebuli, która prawie musi wręcz rozpaść się na cebulowy sos, oraz dodaniu cytryny, wina lub octu albo innego kwaśnego składnika, który stłumi specyficzny smak wątroby. Idealnym dodatkiem do tego bardzo smacznego drugiego dania jest puree ziemniaczane.

Historia przepisu na fegato alla veneziana

Badacze historii kulinariów twierdzą, że ten przepis ma bardzo starą historię, a nawet, że pochodzi z czasów rzymskich. Nazwa dania w rzeczywistości pochodzi od łacińskiego ficatum, czyli fig, ponieważ Rzymianie używali świeżych fig do przyrządzania wątróbki, aby stłumić jej smak i silny zapach. Z biegiem czasu figi zostały zastąpione cebulą i do dziś ten przepis należy do najsłynniejszych w we Włoszech i na świecie.

Jak przyrządzić wątróbkę po wenecku?

  • Około 0,5 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Dwie słodkie cebule pokroić na cienkie talarki i dusić je na małym ogniu z oliwą i kawałkiem masła na patelni.
  • Dodać posiekaną szałwię, a gdy cebula stanie się bardzo miękka i szklista, dodać wytrawne wino lub ocet winny lub sok z cytryny i wymieszać. Dopiero teraz dodać wątróbkę pokrojoną w plasterki lub paski. Wątróbkę dusić w cebuli do chwili, gdy nie wycieka z niej krew. Jeśli lubicie krwistą wątróbkę, to oczywiście możecie czas smażenia dostosować do swoich preferencji. 
  • Na koniec doprawić solą i mielonym pieprzem czarny. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
  • Jak już pewnie zauważyliście, przygotowanie tego dania w domu jest naprawdę bardzo proste, ale pamiętaj o przestrzeganiu 5 podstawowych zasad. 

5 zasad jak udusić idealną wątróbkę po wenecku

  1. Cebuli musi być sporo. Pokrojonej na cienkie plasterki lub w piórka. Szklistej i uduszonej do miękkości.
  2. Uduszoną cebulę zawsze należy wymieszać z wytrawnym białym winem lub białym octem winnym lub sokiem z cytryny. Ten dodatek przeciwdziała dominacji smaku i zapachu wątróbki. 
  3. Wątróbki nigdy nie należy dusić zbyt długo. Jeśli pokroisz ją na cienkie plastry, to wystarczy gotować ją 3-5 minut. Zbyt długo duszona staje się gumowata. 
  4. Zawsze należy dodać świeżych ziół do potrawy. W tym przypadku najlepiej pasują liście szałwii.
  5. Wątróbkę po wenecku najlepiej zjeść póki gorąca. Nie należy jej odgrzewać i zamrażać. 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wina lub 1 łyżka octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-5 świeżych liści szałwii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na cienkie plastry lub w paski. 
  • Cebulę pokroić na cienkie krążki lub w cienkie piórka. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Gdy zacznie skwierczeć, dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż stanie się szklista i miękka.
  • Wlać wino lub inny element kwaśny. Zamieszać.
  • Na patelnię z cebulą dodać wątróbkę. Dusić na średnim ogniu przez 8-10 minut. Kilka razy przemieszać. 
  • Podawać póki gorące z puree ziemniaczanym. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej