Z mięsa mielonego i cukinii robię pełną smaku zapiekankę. Włoski klimat czuć od pierwszego kęsa

Dieta bezglutenowa
Kuchnia włoska to potrawy pełne smaku i aromatu. Nie trzeba jednak jechać do tego słonecznego kraju, aby poznać ich smak. Wyborną zapiekankę z mięsa mielonego i cukinii we włoskim stylu można łatwo przyrządzić w domu i cieszyć się jej wyśmienitym smakiem. Oto prosty przepis na rodzinny obiad w klimacie Włoch, czyli zapiekankę z mięsa mielonego i cukinii.
Co można zrobić z cukinii i mięsa mielonego?
Jeżeli zastanawiacie się, jak wykorzystać cukinię i mięso mielone, rozwiązanie tego kulinarnego dylematu znajdziecie w tym prostym przepisie. Z cukinii i mięsa mielonego można przygotować obłędną zapiekankę, której smak i aromat przypomina słoneczne Włochy. Głównymi składnikami są oczywiście cukinia i mięso mielone drobiowe. Smak potrawy podkręcają dwa włoskie sery, czyli ricotta i mozzarella, oraz bazylia. To suszone zioło wykorzystuje się w wielu daniach kuchni włoskiej. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i tworzą obłędną zapiekankę, która znika z talerzy w tempie ekspresowym.
Jak zrobić włoską zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego?
Przepis na wyborną zapiekankę przyrządzoną z cukinii i mięsa mielonego nie jest skomplikowany. To proste danie, które można podawać przez cały rok. Chociaż wykorzystuje się do niego produkty typowe dla kuchni włoskiej, bez problemu można je kupić w naszych sklepach. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Danie przygotowuje się w kilku etapach.
Jak więc upiec wyborną zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego we włoskim stylu? Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne etapy, przygotowanie jest łatwe i nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
- 1. etap – przygotowanie farszu z mięsa mielonego
- 2. etap – przygotowanie sosu z sera ricotta i jajek
- 3. etap – pokrojenie cukinii
- 4. etap – ułożenie w formie do zapiekania warstw z cukinii, mięsnego farszu, sosu i mozzarelli
- 5. etap – upieczenie zapiekanki we włoskim stylu w piekarniku
Jak podawać włoską zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego?
Zapiekanka przyrządzona z mięsa mielonego i cukinii to pyszne i aromatyczne danie we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w weekend i nie tylko. Składniki są zawsze w sklepach, a przygotowanie jest proste. Właśnie dlatego włoską zapiekankę można robić przez cały rok. Na pewno szybko się nie znudzi.
Włoska zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym jest daniem sycącym. Nie są już potrzebne żadne dodatki, ale warto podać chrupiące sałatki i surówki, które podkreślą smak potrawy. Kolorowa sałata z sosem winegret, surówka z pomidorów czy kapusty to tylko niektóre propozycje. Sprawdzi się też klasyczny coleslaw. Z każdą z nich ta włoska zapiekanka smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 4 cukinie
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 400 g startego sera mozzarella
- 300 g sera ricotta
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 2 łyżki passaty pomidorowe
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone, aż zacznie się rumienić. Często mieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli.
- Dodać passatę pomidorową oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać i smażyć 5 minut. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przełożyć ser ricotta. Wbić jajko i wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
- Cukinię pokroić na cienkie plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Formę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć warstwę z 1/3 plastrów cukinii i połowę mięsnego farszu. Skropić 1/3 serowego sosu. Ułożyć kolejną warstwę z 1/3 plastrów cukinii, pozostały mięsny farsz oraz 1/3 sosu. Przykryć pozostałą cukinią i skropić sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut. Następnie zdjąć folię i dopiekać 10 minut lub dłużej, aż wierzch zacznie się rumienić.
- Wyjąć i odstawić na kilka minut, aby danie odparowało.
- Podawać na obiad z kolorową sałatką.