Soczyste klopsiki w sosie robię według bałkańskiego przepisu. Zawsze się udają i smakują wyśmienicie

ćufte - bałkańskie klopsiki
Autor: Shutterstock Takie klopsiki podaje się na Bałkanach. Najlepiej smakują z aromatycznym sosem pomidorowym.
łatwy
45 min
4

Kuchnia bałkańska jest pełna przepisów na pyszne i aromatyczne dania. Można przyrządzić je z łatwością w domu bez dalekiej podróży. Jednym z takich przepis są ćufte, czyli soczyste klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poznajcie przepis na ćufte, które błyskawicznie podbiją wasze podniebienia.

Czym są ćufte?

Ćufte to potrawa bałkańska. Popularna jest w Bośni i Hercegowinie, Serbii, Chorwacji, Macedonii Północnej i Bułgarii. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się nieduże klopsiki z mięsa mielonego, które duszone są w aromatycznym sosie pomidorowym. Czym wyróżniają się bałkańskie klopsiki na tle innych przepisów?

  • Składniki – podstawą jest mielone mięso wołowe, jagnięce lub mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, natki pietruszki, przypraw i kilku innych produktów.
  • Forma – ćufte mogą mieć różne kształty – okrągłe, spłaszczone kotlety lub podłużne wałeczki.
  • Sposób przygotowania – podsmaża się je na patelni, a następnie dusi w gęstym sosie pomidorowym.

Jak zrobić bałkańskie klopsiki?

Ćufte to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni bałkańskiej. Przepis nie jest trudny, a przyrządzenie tego wyśmienitego dania nie wymaga długich godzin w kuchni. Chociaż receptura przywędrowała do nas z krajów bałkańskich, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne ćufte na rodzinny obiad? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie wyjdzie już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego domownika.

  • 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego na klopsiki
  • 2. krok – uformowanie klopsików i podsmażenie ich na patelni
  • 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 4. krok – duszenie klopsików w sosie pomidorowym

Z czym podawać bałkańskie klopsiki?

Ćufte podawane w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na pełen smaku obiad dla całej rodziny. To proste danie na pewno oczaruje każdego, kto go spróbuje. Na Bałkanach soczyste klopsiki w sosie pomidorowym serwuje się z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub w formie purée. Równie dobre są z ryżem lub pieczywem. Sprawdzi się też drobny makaron. Do bałkańskich klopsików można też podać chrupiące surówki i kolorowe sałatki, które idealnie uzupełnią posiłek w rodzinnym gronie.

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

  • sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać krojone pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 15 minut.
  • Do sosu włożyć podsmażone klopsiki. Dusić około 20 minut.
  • Podawać na obiad posypane posiekanymi świeżymi ziołami, z chlebem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej