Soczyste klopsiki w sosie robię według bałkańskiego przepisu. Zawsze się udają i smakują wyśmienicie

Kuchnia bałkańska jest pełna przepisów na pyszne i aromatyczne dania. Można przyrządzić je z łatwością w domu bez dalekiej podróży. Jednym z takich przepis są ćufte, czyli soczyste klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poznajcie przepis na ćufte, które błyskawicznie podbiją wasze podniebienia.
Czym są ćufte?
Ćufte to potrawa bałkańska. Popularna jest w Bośni i Hercegowinie, Serbii, Chorwacji, Macedonii Północnej i Bułgarii. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się nieduże klopsiki z mięsa mielonego, które duszone są w aromatycznym sosie pomidorowym. Czym wyróżniają się bałkańskie klopsiki na tle innych przepisów?
- Składniki – podstawą jest mielone mięso wołowe, jagnięce lub mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, natki pietruszki, przypraw i kilku innych produktów.
- Forma – ćufte mogą mieć różne kształty – okrągłe, spłaszczone kotlety lub podłużne wałeczki.
- Sposób przygotowania – podsmaża się je na patelni, a następnie dusi w gęstym sosie pomidorowym.
Jak zrobić bałkańskie klopsiki?
Ćufte to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni bałkańskiej. Przepis nie jest trudny, a przyrządzenie tego wyśmienitego dania nie wymaga długich godzin w kuchni. Chociaż receptura przywędrowała do nas z krajów bałkańskich, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne ćufte na rodzinny obiad? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie wyjdzie już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego domownika.
- 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego na klopsiki
- 2. krok – uformowanie klopsików i podsmażenie ich na patelni
- 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 4. krok – duszenie klopsików w sosie pomidorowym
Z czym podawać bałkańskie klopsiki?
Ćufte podawane w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na pełen smaku obiad dla całej rodziny. To proste danie na pewno oczaruje każdego, kto go spróbuje. Na Bałkanach soczyste klopsiki w sosie pomidorowym serwuje się z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub w formie purée. Równie dobre są z ryżem lub pieczywem. Sprawdzi się też drobny makaron. Do bałkańskich klopsików można też podać chrupiące surówki i kolorowe sałatki, które idealnie uzupełnią posiłek w rodzinnym gronie.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
sos:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na desce.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
- Dodać krojone pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 15 minut.
- Do sosu włożyć podsmażone klopsiki. Dusić około 20 minut.
- Podawać na obiad posypane posiekanymi świeżymi ziołami, z chlebem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.