Sałatka bałkańska przywoła smak wakacji. Jej sekret tkwi w serze
2022-09-05
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka bałkańska to jedna z odmian sałatki, która Grecji zwie się sałatką grecką lub choriatiki, w Bułgarii sałatką szopską, w Turcji zaś sałatką pasterską, czyli coban salatsia. W pozostałych krajach bywa nazywana sałatką bałkańską. Pyszna sałatka bogata w witaminy, mikroelementy i zdrowe białko z sera, to prawdziwy hit jadany przez wielu podczas wakacji. Gdy mamy dostęp do dojrzałych pomidorów i solonego sera typu feta (powinien być owczy, ale ten z mleka krowiego lub koziego także się nadaje) warto przygotowywać tę sałatkę jak najczęściej.
SKŁADNIKI
- 3 duże pomidory
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie ogórki, mogą być ze skórką
- 1 cebula - najlepiej czerwona
- 150-200 g sera owczego w solance
- sól i pieprz do smaku
- garść oliwek bez pestek
- Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego albo soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić na bok na czas krojenia sałatki.
- Umyte ogórki (mogą być ze skórką), papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pomidory pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka albo małą kostkę.
- Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić przygotowanym wcześniej sosem.
- Ser owczy wyjąć z solanki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sałatki. Posypać pokrojonymi na 3 części oliwkami. Sałatkę można podawać do dań z grilla, pieczonego mięsa albo jako samodzielny posiłek.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki z pomidorów