Wołowinę i brokuły zawijam w ciasto i piekę. Proste danie na każdy dzień

Ciekawy obiad, aromatyczna przekąska czy prosta kolacja? Warkocze z przepyszną wołowiną i brokułami to wspaniałe pomysł na proste danie. Nie ma co się długo zastanawiać! Są proste w przygotowaniu, wychodzą niezwykle smaczne i sycące. Każdy sobie z nimi poradzi.
Warkocze pełne aromatycznego nadzienia. Prosty sposób na ciekawy posiłek
Prosty do przygotowania warkocz z wołowiną, brokułami i serem to wspaniały pomysł na ciekawy posiłek, niezależnie od pory dnia. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem. Nie przeszkadza również fakt, że bardzo ładnie się prezentuje.
W tym daniu nie znajdziemy nic skomplikowanego. Wystarczy podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i dokładnie je usmażyć. Kiedy będzie gotowe dodajemy pokrojone brokuły, ser, śmietanę i przyprawy. Jako ciasta używamy gotowego ciasta na pizzę, więc nie znajdziemy przy nim dużej ilości pracy.
Jeśli chcemy możemy bez problemu użyć domowego ciasta drożdżowego, jednak musimy wówczas pamiętać, że czas przygotowania bardzo się wydłuży. Nadzienie nakładamy na środek ciasta, a następnie wycinamy paski, tworząc coś w rodzaju frędzelków.
Następnie wystarczy zakładać na siebie paski z obu stron i całość dokładnie zlepić. Nasze warkocze pieczemy około 20 minut. Tak przygotowane danie świetnie sprawdzi się na ciekawy obiad, kolację czy nawet do podania gościom.
SKŁADNIKI
- 400 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 120 g sera tartego
- 100 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 2 opakowania ciasta na pizzę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chwilę smażymy i dodajemy wołowinę.
- Podsmażamy, aż straci różowy kolor.
- Dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła.
- Dodajemy ser, śmietanę sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
- Ciasto na pizzę rozkładamy.
- Na środek wykładamy połowę naszego nadzienia.
- Wycinami paski z każdej strony tworząc frendzeli.
- Zakładamy naprzemiennie paski na nadzienie i zalepiamy końce.
- Powtarzamy z pozostałymi składnikami.
- Pieczemy około 20 minut.