Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Duszona wołowina po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach
Autor: Shutterstock Pyszna wołowina duszona po kozacku
łatwy
30 min
4

Wołowina duszona po kozacku to danie, które doceni każdy smakosz. W ustach mięso dosłownie się rozpływa, a każdy kęs dostarcza niezapomnianej przyjemności. Ślinisz się już? Oto przepis na soczyste mięso wołowe rozpływające się w ustach. Czas gotowania zajmie nieco ponad 1,5 godziny. Ale uwierz mi, ta potrawa jest tego warta!

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny na gulasz, z udźca, rostbefu lub pręgi
  • 2 cebule
  • 7-9 ząbków czosnku
  • 200 ml czerwonego wina lub rosołu wołowego lub wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na paseczki lub w kostkę.
  • Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Masło pokroić w kostkę.
  • W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu. 
  • Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet.
  • Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.
  • W trakcie duszenia nie podnosić pokrywki, skupić się na dźwiękach dochodzących z garnka. Najlepiej wybrać żeliwny garnek z ciężką pokrywką. 
  • Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 godziny, maksymalnie 2 godziny. Nie zdejmować pokrywki, aby nie tracić pary zgromadzonej w środku naczynia. 
  • Po godzinie duszenia zdjąć pokrywkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listek laurowy, wymieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić dalej.
  • Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej