Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach
2021-12-29
łatwy
30 min
4
Wołowina duszona po kozacku to danie, które doceni każdy smakosz. W ustach mięso dosłownie się rozpływa, a każdy kęs dostarcza niezapomnianej przyjemności. Ślinisz się już? Oto przepis na soczyste mięso wołowe rozpływające się w ustach. Czas gotowania zajmie nieco ponad 1,5 godziny. Ale uwierz mi, ta potrawa jest tego warta!
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny na gulasz, z udźca, rostbefu lub pręgi
- 2 cebule
- 7-9 ząbków czosnku
- 200 ml czerwonego wina lub rosołu wołowego lub wody
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na paseczki lub w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Masło pokroić w kostkę.
- W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu.
- Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet.
- Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.
- W trakcie duszenia nie podnosić pokrywki, skupić się na dźwiękach dochodzących z garnka. Najlepiej wybrać żeliwny garnek z ciężką pokrywką.
- Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 godziny, maksymalnie 2 godziny. Nie zdejmować pokrywki, aby nie tracić pary zgromadzonej w środku naczynia.
- Po godzinie duszenia zdjąć pokrywkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listek laurowy, wymieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić dalej.
- Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?