Tradycyjne zrazy wołowe po polsku nadziewane boczkiem i kiszonym ogórkiem, duszone w esencjonalnym sosie... Po prostu palce lizać!
więcej...
foto: Shutterstock
Zawijane zrazy wołowe: instrukcja krok po kroku
Potrzebne będą: plastry wołowiny po 1 na 1 osobę, do każdego plastra po 2 plasterki surowego boczku wędzonego, po kawałku ogórka kiszonego, trochę cebuli oraz musztarda, pieprz, sól...
Zrazy zawijamy, zaczynając od zawinięcia dłuższych boków do środka, a potem zwijając w zgrabną roladkę od krótszego boku... Obwiązujemy bawełnianym sznurkiem lub spinamy szpilkami. Wkładamy do brytfanny razem z warzywami.
więcej...
foto: Shutterstock
Zawijane zrazy wołowe: instrukcja krok po kroku
Krótko obsmażamy zrazy, do zrumienienia, wlewamy trochę wina i bulion wołowy, tylko tyle, aby trochę przykryć zrazy. Dusimy około godziny.
Podajemy z knedlem bułczanym lub kluskami ziemniaczanymi oraz duszoną kapustą czerwoną. Smacznego!