Szwedzka pyttipanna to moc smaku i aromatu. Nazwa jest trudna, ale przepis dziecinnie prosty

Dieta bezglutenowa
Kuchnia szwedzka skrywa mnóstwo przepisów na pyszne i sycące dania, które w naszym kraju są mało znane. Jedną z receptur, która zasługuje na szczególne wyróżnienie, jest pyttipanna. To kwintesencja comfort food po szwedzku. Danie jest proste, szybkie i sycące. Poznajcie sprawdzony przepis rodem ze Szwecji na pyszną i aromatyczną pyttipannę.
Czym jest pyttipanna?
Pyttipanna to tradycyjne szwedzkie danie. Szwedzi opisują je jako „wszystko, co zostało w lodówce, podsmażone na patelni”. To łatwa i sycąca potrawa, która świetnie sprawdza się na szybki obiad lub kolację na ciepło. Potrawa jest połączeniem kilku prostych składników. Przyrządza się ją z warzyw i mięsa, a podaje z nietypowymi dodatkami. Zwykle jest to jajko sadzone, marynowane ogórki lub buraczki oraz konfitura z maliny moroszki. Czasami dla wzbogacenia smaku do pyttipanny dodaje się kilka kropli sosu Worcestershire i kapary.
Z czego zrobić pyttipannę?
Pyttipanna jest daniem pysznym, aromatycznym i sycącym. Do przygotowania tego szwedzkiego dania wykorzystuje się kilka składników, które można kupić w naszych sklepach. Podstawą są gotowane warzywa – marchewka i ziemniaki. Dodaje się także mięso. W tym przepisie jest to boczek wędzony i kiełbasa. Można też wykorzystać resztki pieczonych mięs lub szynkę. Ważne jest, aby mięso nie było surowe. Potrzebna jest także cebula, olej i masło do smażenia oraz dwie przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić pyttipannę?
Szwedzki przepis na pełną smaku i aromatu pyttipannę nie jest trudny. To łatwa receptura na smaczny obiad, który nasyci i doda energii na resztę dnia. To również dobry pomysł na resztki, które zajmują miejsce w lodówce i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Danie robi się błyskawicznie. Obiad jest gotowy w niecałe pół godziny.
Warto pamiętać o dodatkach. Według tradycji pyttipannę podaje się z jajkiem sadzonym. Posiłek uzupełnią także marynowane ogórki i buraczki. Szwedzi jedzą to danie w towarzystwie konfitury z maliny moroszki, która ma słodko-kwaśny smak i świetnie pasuje do potraw mięsnych.
Jak więc zrobić obiad w szwedzkim stylu, czyli pyttipannę? To znakomite i treściwe danie idealne na obiad jest banalnie łatwe, a jego smak zachwyca. Aż trudno uwierzyć, że wystarczy tylko kilka składników i tak mało czasu, aby przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny.
- 1. krok – krótkie gotowanie ziemniaków i marchewki
- 2. krok – podsmażenie boczku i kiełbasy z cebulą
- 3. krok – dodanie warzyw i smażenie, aż zaczną się rumienić
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
do podania:- jajko sadzone
- marynowane ogórki lub buraki
- konfitura z maliny moroszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i marchewki pokroić w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, aż zaczną się rumienić.
- Dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli.
- Dodać podgotowane ziemniaki i marchewkę i smażyć, aż warzywa staną się miękkie i lekko rumiane.
- Podawać na obiad z jajkiem sadzonym, marynowanymi ogórkami lub buraczkami oraz konfiturą z maliny moroszki.