Co zrobić z "resztek"? Jak nie marnować żywności odpowiednio gospodarując nadwyżkami
Każdemu się zdarzyło kupić czegoś zbyt wiele (a także ugotować). Ponieważ marnowanie jedzenia jest nie tylko nieekonomiczne, ale też nieetyczne - warto umieć zagospodarować nadmiar kupionych produktów, albo niezjedzone "resztki", na które nikt w domu nie ma już ochoty, a które są smaczne i świeże (to bardzo ważne). Co zrobic z "resztek". Podpowiadamy!
Spis treści
- Jak zagospodarować nadmiar jedzenia?
- Co zrobić z "resztek" mięsa?
- Co zrobić z resztek wędlin?
- Galeria: Zapiekanki makaronowe - 11 sprawdzonych przepisów
- Co zrobić z nadmiarem owoców i warzyw?
Jak zagospodarować nadmiar jedzenia?
Stale rosnące ceny żywności sprawiają, że coraz większą uwagę zwracamy na kwestię niemarnowania żywności w naszych gospodarstwach domowych. Pominąwszy aspekt ekonomiczny, wyrzucanie jedzenia w sytuacji, gdy wielu osobom go brakuje, jest nieetyczne. Na dodatek resztki żywności w pojemnikach na śmieci sprzyjają miejskim plagom. Lepiej odpowiednio zagospodarować nadmiar jedzenia, aby nic się nie zmarnowało.
Co zrobić z "resztek" mięsa?
Masz zbyt dużo mięsa? Jest kilka sposobów na wykorzystanie nadwyżek z pożytkiem dla domowego menu. Jeśli zostały kawałki kurczaka upieczonego w całości - idealnym pomysłem jest wykorzystanie go jako surowca do przygotowania sałatki. Może to być klasyczna sałatka cezar z sosem i sałatą lodową, ale nie tylko - kurczak doskonale komponuje się z innymi dodatkami sezonowymi - gotowanymi czy pieczonymi warzywami ( zostały z obiadu? nie ma problemu), ziemniakami. Można z niego przygotować kotlety - wykorzystując pozostały z poprzedniego dnia ryż czy ziemniaki: Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Warto też sięgnąć po klasyczne sposoby naszych babć i mam - mięso z niedzielnego rosołu służyło zazwyczaj jako farsz do naleśników czy pierogów podawanych następnego dnia, a reszta rosołu była podstawą do przygotowania innej pysznej zupy, np. tradycyjnej poniedziałkowej pomidorowej na rosole. Ale, ale... na rosole można tez przygotować wiele innych zup. Nasze propozycje znajdziesz w: Zupy na rosole - 15 przepisów na znakomite zupy na bazie rosołu
Co zrobić z resztek wędlin?
Wędliny – jeśli zdarzyło się wam kupić za dużo albo sporo taniej w promocji - przede wszystkim sprawdźcie daty. Wędliny pakowane próżniowo, z dłuższą datą przydatności do spożycia mogą spokojnie czekać na swój czas w lodówce. Ale po rozpakowaniu trzeba je w miarę szybko zjeść. Jeśli macie cień obawy, że nie dacie rady, lepiej podzielić wędlinę na mniejsze porcje i od razu zamrozić. Resztki wędlin warto od razu zagospodarowywać używając ich do przygotowania innych potraw - kiełbasa czy szynka doskonale sprawdzą się jako podstawa do przygotowania żurku czy barszczu. Idealnie nadają się też do przyrządzania zapiekanek, które stanowią doskonałe pole do popisu dla osób nie lubiących wyrzucać jedzenia! Ziemniaki, ryż czy makaron (jeśli zostało coś z obiadu - tym lepiej), drobno pokrojone kawałki wędliny, resztka sera i warzyw i doskonała kolacja gotowa!
Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką
Galeria: Zapiekanki makaronowe - 11 sprawdzonych przepisów
Co zrobić z nadmiarem owoców i warzyw?
Owoce i warzywa kuszą często atrakcyjnymi cenami, szczególnie w sezonie lub w promocjach. Co zrobić z nadmiarem - tu wymagana jest szybka decyzja! Jeśli czujemy, że nie zjemy tych szybko psujących się skarbów, koniecznie podejmijmy szybkie decyzje. Pierwsza to pomysł na zamrożenie nadwyżek (oprócz jabłek i gruszek). Jeśli jednak miejsca brak - warto szybko przerobić owoce i warzywa na soki. Można też wiele owoców zblendować i jeść z jogurtami - zamiast korzystać z gotowych produktów. Owoce i warzywa można też suszyć - zyskując bazę do zup i sosów oraz zdrowe przegryzki. Świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw i owoców są też smoothie - gęste napoje owocowe lub warzywne. Sprawdź: Koktajle - 20 przepisów na pyszne i zdrowe smoothies
Nadmiary owoców i warzyw można też wykorzystać do przygotowania przetworów - konfitur, dżemów, kompotów i chutney'ów. Doskonale sprawdza się tu łączenie różnych smaków - dynia wyśmienicie komponuje się z marchewką i pomarańczami, buraki i papryka to udana para, a owoce w połączeniu z ostrymi przyprawami i cebulą zmienią się w pyszny sos do mięs i serów.