Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z "resztek"?

2017-09-14 9:41
Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z resztek?
Autor: Shutterstock Starajmy się nie wyrzucać nadmiaru jedzenia - to korzystnie wpłynie nie tylko na nasz budżet ale i na menu.

Każdemu się zdarzyło kupić czegoś zbyt wiele (a także ugotować). Ponieważ marnowanie jedzenia jest nie tylko  nieekonomiczne, ale też nieetyczne - warto umieć zagospodarować nadmiar kupionych produktów, albo niezjedzone "resztki", na które nikt w domu nie ma już ochoty, a które są smaczne i świeże (to bardzo ważne).

Stale rosnące ceny  żywności sprawiają, że coraz większą uwagę zwracamy na kwestię niemarnowania żywności w naszych  gospodarstwach domowych.  pominąwszy aspekt ekonomiczny, wyrzucanie jedzenia w sytuacji, gdy wielu osobom go brakuje, jest  nieetyczne. Na dodatek resztki  żywności  w pojemnikach na śmieci sprzyjają miejskim plagom takim jak szczury czy robactwo.

Jak  zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z "resztek"?

Masz zbyt dużo mięsa? Jest kilka sposobów na wykorzystanie nadwyżek z pożytkiem dla domowego menu.

Jeśli zostały kawałki kurczaka upieczonego w całości  - idealnym pomysłem jest  wykorzystanie go  jako surowca do przygotowania sałatki. Może to być klasyczna sałatka cezar z sosem i  sałatą lodową, ale nie tylko -  kurczak doskonale komponuje się z innymi dodatkami sezonowymi -  gotowanymi czy pieczonymi warzywami ( zostały z obiadu? nie ma problemu), ziemniakami. Można z niego przygotować kotlety  - wykorzystując pozostały  z poprzedniego dnia ryż czy  ziemniaki:

Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe

Warto też sięgnąć po klasyczne sposoby naszych babć i mam -  mięso z niedzielnego rosołu służyło zazwyczaj  jako farsz do naleśników czy pierogów podawanych  następnego dnia, a reszta rosołu była podstawą do przygotowania innej  pysznej zupy, np. tradycyjnej poniedziałkowej pomidorowej.

Wędliny –  jeśli zdarzyło się wam kupić za dużo albo sporo taniej  w promocji  -  przede wszystkim sprawdźcie daty. Wędliny pakowane próżniowo, z dłuższą datą przydatności do spożycia mogę spokojnie czekać na swój czas w lodówce.  Ale po rozpakowaniu trzeba je w miarę szybko zjeść. Jeśli macie cień obawy, że nie dacie rady, lepiej podzielić wędlinę na mniejsze porcje i od razu zamrozić.

Resztki wędlin warto od razu zagospodarowywać używając ich do przygotowania innych potraw - kiełbasa czy szynka doskonale sprawdzą się jako podstawa do przygotowania żurku czy barszczu. Idealnie nadają się też do przyrządzania zapiekanek, które stanowią doskonałe pole do  popisu dla osób nie lubiących  wyrzucać jedzenia! Ziemniaki, ryż czy  makaron ( jeśli zostało coś z obiadu  - tym lepiej), drobno pokrojone kawałki wędliny, resztka sera i warzyw i doskonała kolacja gotowa!

Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką

Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką

 Owoce i warzywa kuszą często atrakcyjnymi cenami, szczególnie w sezonie lub w promocjach. Co zrobić z nadmiarem - tu wymagana jest szybka decyzja! Jeśli czujemy, że nie zjemy  tych szybko psujących się skarbów, koniecznie podejmijmy szybkie decyzje. Pierwsza to  pomysł na zamrożenie nadwyżek  (oprócz jabłek i gruszek). Jeśli jednak miejsca brak -  warto  szybko przerobić owoce i warzywa na soki. Można też wiele owoców zblendować i  jeść z jogurtami - zamiast korzystać z gotowych produktów. Owoce i warzywa można też suszyć - zyskując bazę do zup i sosów oraz zdrowe przegryzki. Świetnym sposobem na wykorzystanie  warzyw i owoców są też smoothie  - gęste napoje owocowe lub warzywne.

Nadmiary owoców i warzyw można też wykorzystać do  przygotowania przetworów -  konfitur, dżemów, kompotów i chutney'ów.  Doskonale sprawdza się tu łączenie różnych smaków - dynia wyśmienicie komponuje się z marchewką i pomarańczami, buraki i  papryka to udana para, a owoce w połączeniu z ostrymi  przyprawami i cebulą zmienią się w pyszny sos  typu chutney, idealny do mięs i serów.