Szybki pomysł na pyszny obiad. Kuskus na ostro z kurczakiem pokocha cała rodzina

Dieta niskokaloryczna
Szybko, sycąco i aromatycznie - tak właśnie można opisać ten przepyszny kuskus na ostro z kurczakiem i warzywami. To proste danie powinno znaleźć się w menu każdego z nas. To naprawdę wspaniały pomysł na ciekawy obiad dla tych, którzy wolą ostrzejsze smaki.
Prosty obiad dla tych, którzy wolą na ostro. Gotowe w 20 minut
To pyszne i proste danie to świetny sposób na ciekawy obiad nie tylko dla tych, którzy mają ochotę na coś szybkiego. Kuskus w przeciwieństwie do ryżu i kasz nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem i w 5 minut będzie gotowy.
Danie wychodzi lekkie i syte, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad, lunch i kolację. Co więcej, jest ono niezwykle elastyczne. Jeśli chcemy możemy dodać do niego takie warzywa, na jakie tylko nas najdzie ochota. Możemy również regulować ostrość naszego dania.
To danie jest nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, i bez problemu dopasujemy je do siebie. Kurczaka możemy zamienić na indyka, tofu, krewetki czy ulubioną rybę. Bez problemu możemy przygotować większą porcję i móc rozkoszować się tym daniem również na drugi dzień.
Jeśli zależy nam na szybkim, ale pełnym smaku obiedzie - ten sprawdzi się idealnie. Bez specjalnych umiejętności czy długiego stania przy garach. Rozkoszuj się tym aromatycznym i sycącym daniem.
SKŁADNIKI
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g kuskusu
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypujemy kuskus, łyżeczkę oliwy i szczyptę soli.
- Zalewamy wrzątkiem, tak by przykryć kuskus.
- Przykrywamy i odstawiamy.
- W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą paprykę i kuminem.
- Podsmażamy na łyżce oliwy, aż się zarumieni.
- Odkładamy kurczaka na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię.
- Całość podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, kurkumę i trochę wody.
- Mieszamy i gotujemy kilka minut.
- Dodajemy kurczaka, kuskus i mieszamy.
- Całość skraplamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Podajemy posypaną natką pietruszki.