Budżetowa wersja uwielbianego klasyku. Nie zostanie nic na jutro

Budżetowa wersja uwielbianego klasyku. Nie zostanie nic na jutro
Autor: Shutterstock.com Budżetowa wersja uwielbianego klasyku. Nie zostanie nic na jutro
łatwy
10 min
4

Boeuf Stroganow w prostszej, amerykańskiej wersji? Przedstawiamy hamburger strogonow, który wychodzi nie tylko pysznie, ale jest również prosty do przygotowania i niezwykle sycący. Wypróbuj ten aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Prostszy i szybszy od klasyka. To danie sprawdzi się dla całej rodziny

Hamburger strogonow to prostsza wersja klasyku. Jest szybki w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle sycący. W przeciwieństwie do oryginału używamy tutaj mięsa mielonego zamiast smażonych z cebulą i pieczarkami pasków wołowiny. Dzięki temu danie jest tańsze, szybsze, a tak samo smaczne.

To proste danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Będzie gotowy już mniej więcej w 30 minut. Oznacza to, że perfekcyjnie sprawdzi się jednakowo na ciekawe danie dla gości, jak i jako szybki obiad w tygodniu. A smak jest wart tego przygotowania.

Jeśli chcemy możemy podawać go z makaronem, jak i z ziemniakami, ryżem i kaszą gryczaną. Sos wychodzi idealnie kremowy i sycący. Co więcej, jest też niezwykle uniwersalny. Jeśli chcemy możemy go nieco "doostrzyć", jak i dodać np. paprykę, groszek czy cukinię.

Jeśli chcemy nieco odchudzić nasze danie możemy użyć mielonego indyka zamiast wołowiny, a zamiast śmietany dodać jogurtu greckiego. To naprawdę smaczne danie, które świetnie się sprawdzi w każdym dniu tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
  • świeża pietruszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę na maśle.
  • Dodajemy wołowinę i rozdrabniamy.
  • Kiedy się usmaży dodajemy pokrojone na połówki pieczarki i podsmażamy.
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając.
  • Dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę (wymieszaną wcześniej z odrobiną sosu).
  • Gotujemy kilka minut.
  • Podajemy gorący, podsypany świeżą pietruszką.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej