Budżetowa wersja uwielbianego klasyku. Nie zostanie nic na jutro

Boeuf Stroganow w prostszej, amerykańskiej wersji? Przedstawiamy hamburger strogonow, który wychodzi nie tylko pysznie, ale jest również prosty do przygotowania i niezwykle sycący. Wypróbuj ten aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Prostszy i szybszy od klasyka. To danie sprawdzi się dla całej rodziny
Hamburger strogonow to prostsza wersja klasyku. Jest szybki w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle sycący. W przeciwieństwie do oryginału używamy tutaj mięsa mielonego zamiast smażonych z cebulą i pieczarkami pasków wołowiny. Dzięki temu danie jest tańsze, szybsze, a tak samo smaczne.
To proste danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Będzie gotowy już mniej więcej w 30 minut. Oznacza to, że perfekcyjnie sprawdzi się jednakowo na ciekawe danie dla gości, jak i jako szybki obiad w tygodniu. A smak jest wart tego przygotowania.
Jeśli chcemy możemy podawać go z makaronem, jak i z ziemniakami, ryżem i kaszą gryczaną. Sos wychodzi idealnie kremowy i sycący. Co więcej, jest też niezwykle uniwersalny. Jeśli chcemy możemy go nieco "doostrzyć", jak i dodać np. paprykę, groszek czy cukinię.
Jeśli chcemy nieco odchudzić nasze danie możemy użyć mielonego indyka zamiast wołowiny, a zamiast śmietany dodać jogurtu greckiego. To naprawdę smaczne danie, które świetnie się sprawdzi w każdym dniu tygodnia.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 ml śmietany 18 proc.
- sól i pieprz
- szczypta papryki słodkiej
- świeża pietruszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę na maśle.
- Dodajemy wołowinę i rozdrabniamy.
- Kiedy się usmaży dodajemy pokrojone na połówki pieczarki i podsmażamy.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając.
- Dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę (wymieszaną wcześniej z odrobiną sosu).
- Gotujemy kilka minut.
- Podajemy gorący, podsypany świeżą pietruszką.