Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach
Autor: Shutterstock Domowy hamburger z samodzielnie przygotowaną bułką bez polepszaczy nie jest tak niezdrowy, jak produkt z fastfoodowych barów.
łatwy
20 min
4

Amerykański hamburger z soczystej wołowiny, według przepisu Magdy Gessler, jest sztandarowy daniem restauracji American Home w Kielcach, odmienionej przez restauratorkę w Kuchennych rewolucjach. Oprócz kremowej zupy z kukurydzy oraz sałatki cezar z oryginalnym sosem, soczyste burgery podbiły podniebienia gości. Jak przyrządzić domowego hamburgera? Oto przepis inspirowany radami Magdy Gessler.

Sprawdź też: Jak przyrządzić zdrowego hamburgera?, Amerykański burger z francuskim sosem, Cheeseburger wołowy z boczniakami

Hamburgery, jak każdy fast food, nie należą oczywiście do dań, które powinniśmy jeść często, jednak gdy zrobimy je sami z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa bez polepszaczy - na pewno będą smaczne i zdrowe.

Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?, Jakie części wołowiny są sprzedawane?

Sekretem smacznego hamburgera jest nie tylko dobra wołowina, ale też sposób jej połączenia z dodatkami. Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach w Kielcach (American Home, wcześniej Voo Doo) zdradziła, jak przyprawić i co dodać do mięsa, by hamburger był soczysty.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.
  • Czym przyprawić mięso? Magda Gessler dodała do hamburgerów gorczycę, kolendrę, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (trzeba je zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu), cebulę (startą na tarce o drobnych oczkach), czosnek (przepuszczony przez praskę) oraz odrobinę świeżego, startego imbiru. Obieranie imbiru: jak obrać imbir?
  • Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko - jak zaleca wiele przepisów na hamburgery - wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu - to sprawi, że burger nie będzie twardy.
  • Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką (najlepiej domową) i dodatkami: ketchupem i świeżymi warzywami. Hamburgery wyśmienicie smakują np. z plastrami ogórków z koprem i odrobiną miodu.
Jak usmażyć idealny stek z polędwicy wołowej - przepis szefa kuchni Focaccia Ristorante