Jak przygotować domowy ketchup?

2021-03-29
Tamara Ksiazczak Przybysz
jak_przygotowac_domowy_ketchup.jpg
Autor: pixabay.com Domowy ketchup - najlepiej smakuje przyrządzony ze świeżych pomidorów.
łatwy
30 min
4

To ostatnia chwila, by kupić pachnące słońcem pomidory na domowy ketchup. Ma same zalety. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków, jest zdrowy także dla dzieci. Idealny do kanapek, jako dodatek do sałatek i sosów. Sprawdź, jak go zrobić.

Ketchup można przyrządzić w wersji łagodnej lub ostrej, wszystko zależy od dodanych przypraw. Powinien być gęsty, dlatego wybierajcie pomidory o mało wodnistym miąższu albo długo odparowujcie przecier.

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów, najlepiej podłużnych (mają zwarty miąższ)
  • 3 spore cukinie
  • 4 duże cebule
  • pół szklanki oleju
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
  • pół małej łyżeczki suszonego oregano i ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • świeżo mielony biały pieprz
  • sól
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kroimy pomidory razem ze skórką oraz obrane cukinie i cebule. Wszystko wrzucamy do garnka, wlewamy olej i gotujemy pod przykryciem, aż całość się rozgotuje. Pod koniec dorzucamy świeże listki ziół.
  • Przecieramy przez sito i gotujemy dalej bez pokrywki, by odparować ketchup mniej więcej do połowy objętości. Teraz czas na przyprawy. Jeśli ketchup ma być ostrzejszy, dodajemy więcej ostrej papryki i pieprzu.
  • Po przyprawieniu studzimy – wtedy próbujemy, czy ketchup ma odpowiedni smak.
  • Ponownie gotujemy, gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Umieszczamy w garnku z gorącą wodą (do połowy wysokości słoików) i nie doprowadzając do wrzenia wody, pasteryzujemy 15 minut.
Tamara Ksiazczak Przybysz