Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?

2021-03-29
Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Domowej roboty burger z wołowiną
średni
25 min
4

Ten przepis na burgera jest rodem z Ameryki. Podają go w restauracji w Chicago, która ma 3 gwiazdki w ocenie Michelina. Może przepis nie jest zbyt prosty, ale zdecydowanie tego burgera warto przyrządzić ze względu na efekt końcowy!

SKŁADNIKI

  • boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę
  • drobno posiekana szalotka
  • lyżka kminku
  • mielone mięso wołowe z antrykotu 450 g
  • 2 jabłka najlepiej Granny Smith, pokrojone w cieńkie plasterki
  • pół łyżeczki masła
  • pół szklanki startego twardego sera
  • tymianek
  • trzy ząbki czosnku
  • bułki do hamburgerów
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  •  
  • SOS:
  • 3 łyżki posiekanych białek z ugotowanych na twardo jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanych korniszonów
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki sosu wrzucić do miski i dobrze wymieszać blenderem. Miskę z sosem wstawiamy do lodówki.
  • Następnie na niewielkiej ilości oleju przez ok. 3 minuty smażymy boczek. Dorzucamy szalotkę, kminek i mieszając smażymy kolejne 3 minuty. Boczek z ziołami przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, na tyle samo wstawiamy mięso.
  • W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i dużym ogniu smażymy plasterki jabłek, oczyszczone z gniazd nasiennych. Najpierw na łyżeczce oleju przez 4 minuty z jednej strony, potem obracamy dodajemy masło i trzymamy, aż jabłko będzie miękkie.
  • Po 10 minutach wyjmujemy miski z boczkiem i mięsem i łączymy ze sobą zawartość. Dokładamy ser, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Formujemy burgery - z tej ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.
  • Burgery obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na patelnię do smażenia dorzucamy tymianek i czosnek. 
  • Burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekamy przez 3 minuty. Po wyciągnięciu z piekarnika odsączamy burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Grillujemy bułki przekrojone na pół. Wkładamy do bułek burgera, sporo sosu i wszystkie przygotowane wcześniej dodatki.