Pieprz cayenne - jakie ma właściwości?

Pieprz cayenne - jakie ma właściwości?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieprz cayenne warto dodawać do potraw - pomaga chudnąć, zmniejsza dolegliwości bólowe w przypadku chorób stawów, jest źródłem potasu

Pieprz cayenne powinien znajdować się w każdej kuchni. Ma zastosowanie w zwalczaniu wielu dolegliwości. Przede wszystkim wyróżnia się właściwościami przeciwbólowymi. Ale ma też wpływ na zmniejszanie masy ciała.

Papierz cayenne, popularnie nazywany pieprzem kajeńskim, ma wiele właściwości zdrowotnych. Często powinny po niego sięgać osoby otyłe. Powód? Pieprz dodany do niskokalorycznych potraw zmniejsza apetyt na słodkie i słone przekąski, dzięki czemu przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.

Ale pieprz cayenne powinny również dodawać do potraw (głównie zup) osoby narażone na choroby układu krążenia. Składniki tej przyprawy mają wpływ na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, który tworzy blaszki w tętnicach, zwężając ich światło.

Pieprz cayenne powinny dodawać do potraw również osoby cierpiące na choroby reumatyczne i rozmaite bóle stawów. Dlaczego? Składniki tej przyprawy (m.in. kapsaicyna) mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Pieprz kajeński pomocny jest również w walce z infekcjami grypowymi. Przede wszystkim pomoże udrożnić zapchany nos - można pieprz delikatnie wąchać lub obsypywać nim kanapki czy sałatki.

Warto podkreślić, że pieprz kajeński to także doskonałe bogate źródło potasu, który wpływa na utrzymanie dobrego rytmu serca i ma zbawienny wpływ na układ nerwowy.

Ocena: 0