Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
2021-11-04

łatwy
20 min
4
Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to proste i łatwe danie obiadowe. Wieprzowa wątróbka jedzone regularnie wzmacnia siły witalne organizmu. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pociąć w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty.
Więcej przepisów z wątróbką wieprzową
Polecamy także: Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem oraz Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki wieprzowej
- mleko
- mąka do panierowania
- 1 jabłko
- 2 cebule
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
- Jabłko pokroić w ósemki i dodać do cebuli.
- Wątróbkę umyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i dodać na patelnię do cebuli i jabłek. Oprószyć pieprzem i smażyć do miękkości.
- Na koniec posolić. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody