Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe. 
łatwy
20 min
4

Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to proste i łatwe danie obiadowe. Wieprzowa wątróbka jedzone regularnie wzmacnia siły witalne organizmu. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pociąć w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty. 

Więcej przepisów z wątróbką wieprzową

Polecamy także: Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem  oraz  Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • mleko
  • mąka do panierowania
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę. 
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
  • Jabłko pokroić w ósemki i dodać do cebuli.
  • Wątróbkę umyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i dodać na patelnię do cebuli i jabłek. Oprószyć pieprzem i smażyć do miękkości. 
  • Na koniec posolić. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.