Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą to proste i łatwe danie obiadowe. Wieprzowa wątróbka jedzone regularnie wzmacnia siły witalne organizmu. Wątróbka wieprzowa jest dużo słodsza od drobiowej. Można ją pociąć w plastry, które razem z sosem smakują wybornie. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty.
500 g wątróbki wieprzowej
mleko
mąka do panierowania
1 jabłko
2 cebule
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
Jabłko pokroić w ósemki i dodać do cebuli.
Wątróbkę umyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i dodać na patelnię do cebuli i jabłek. Oprószyć pieprzem i smażyć do miękkości.
Na koniec posolić. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Więcej przepisów z wątróbką wieprzową
Polecamy także: Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem oraz Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie