Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!
Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wątróbkę powinny jeść dzieci i kobiety, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wątróbka drobiowa ma wiele cennych dla organizmu człowieka właściwości. Jest tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz glikogenu (zwierzęcego cukru). Jest także dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Do tego przepisu można użyć każdej wątróbki: kurczaka, kaczki, gęsi, indyka. Można też wykorzystać wątrobę wieprzową. Smażona wątróbka z dodatkiem rodzynek i piwa to pyszna odmiana codziennego obiadu.
Polecamy również: Wątróbkę z piekarnika oraz Wątróbka z boczkiem i grzybami
Składniki
ok. 500 g wątróbki
mąka do panierowania wątróbki
olej do smażenia wątróbki
3-4 średnie cebulę
1-2 ząbki czosnku
pół szklanki rodzynek
pół szklanki piwa
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Wątróbkę umyć i obtoczyć lekko w mące.
Cebulę pokroić na grubsze pióra i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wątróbkę i smażyć razem do czasu lekkiego zrumienienia wątróbki.
Jak wątróbka jest już gotowa, posolić do smaku. Dodać rodzynki, smażyć 3 minuty.
Podlać piwem i na maleńkim ogniu dusić kilka minut pod przykryciem.
Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.