Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem

2021-10-25
Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbkę powinny jeść dzieci i kobiety, ze względu na wysoką zawartość żelaza. 
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa ma wiele cennych dla organizmu człowieka właściwości. Jest tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz glikogenu (zwierzęcego cukru). Jest także dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Do tego przepisu można użyć każdej wątróbki: kurczaka, kaczki, gęsi, indyka. Można też wykorzystać wątrobę wieprzową. Smażona wątróbka z dodatkiem rodzynek i piwa to pyszna odmiana codziennego obiadu.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g wątróbki
  • mąka do panierowania wątróbki
  • olej do smażenia wątróbki
  • 3-4 średnie cebulę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki piwa
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć i obtoczyć lekko w mące.
  • Cebulę pokroić na grubsze pióra i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wątróbkę i smażyć razem do czasu lekkiego zrumienienia wątróbki. 
  • Jak wątróbka jest już gotowa, posolić do smaku. Dodać rodzynki, smażyć 3 minuty.
  • Podlać piwem i na maleńkim ogniu dusić kilka minut pod przykryciem. 
  • Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody