Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem

Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wątróbkę powinny jeść dzieci i kobiety, ze względu na wysoką zawartość żelaza. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa ma wiele cennych dla organizmu człowieka właściwości. Jest tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz glikogenu (zwierzęcego cukru). Jest także dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Do tego przepisu można użyć każdej wątróbki: kurczaka, kaczki, gęsi, indyka. Można też wykorzystać wątrobę wieprzową. Smażona wątróbka z dodatkiem rodzynek i piwa to pyszna odmiana codziennego obiadu. 

Polecamy również:  Wątróbkę z piekarnika   oraz    Wątróbka z boczkiem i grzybami

Składniki

  • ok. 500 g wątróbki

  • mąka do panierowania wątróbki

  • olej do smażenia wątróbki

  • 3-4 średnie cebulę

  • 1-2 ząbki czosnku

  • pół szklanki rodzynek

  • pół szklanki piwa

  • sól


Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę umyć i obtoczyć lekko w mące.

  • Cebulę pokroić na grubsze pióra i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wątróbkę i smażyć razem do czasu lekkiego zrumienienia wątróbki. 

  • Jak wątróbka jest już gotowa, posolić do smaku. Dodać rodzynki, smażyć 3 minuty.

  • Podlać piwem i na maleńkim ogniu dusić kilka minut pod przykryciem. 

  • Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym

Ocena: 2,6