Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wątróbka duszona w śmietankowo-pieczarkowym sosie jest pyszna i pożywna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka, żelaza i witamin z grupy B. Dla wszystkich pragnących wesprzeć układ krwiotwórczy wątróbka powinna być stałym punktem tygodniowego jadłospisu. Szczególnie cenna jest dla kobiet i małych dzieci. Wątróbka w pieczarkowym sosie to prosty przepis na pyszne danie obiadowe. 

Polecamy także:

Wątróbka drobiowa smażona z boczkiem i grzybami

Wątróbka w wytrawnym sosie jeżynowym

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 3 cebule

  • 500 g pieczarek

  • 200 ml śmietany 30%

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 1 szklanka mleka

  • 3-4 łyżki mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski i zalewamy mlekiem. Miskę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

  • Następnego dnia wątróbkę wyciągamy z mleka, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (każdą wątróbkę kroimy na 2-3 części), a następnie obtaczamy w mące.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Nie przyprawiamy.

  • Smażymy do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wykładamy na talerz.

  • Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

  • Na patelnię, w której smażyła się wątróbka, dolewamy oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.

  • Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek i całość zalewamy śmietanką. Zagotowujemy.

  • Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min.

  • Doprawiamy do smaku.

  • Wątróbkę w pieczarkowym sosie podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Ocena: 3,1