Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Pęczotto z fasolką szparagową

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bezmięsne danie główne lub świetny dodatek do smażonego mięsa
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Pęczotto z fasolką szparagową to świetne danie obiadowe. Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dostarcza sporej dawki składników odżywczych, syci na długo i jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi świeżego koperku, chrupiącego sezamu i wyrazistego sosu sojowego. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również potraktować jako sałatkę i zjeść na zimno.
Składniki
100 g kaszy jęczmiennej, 1 torebka
300 g fasolki szparagowej
1-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
100 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 mały pęczek koperku
Przygotowanie krok po kroku:
Fasolkę pokroić na kawałki. Czosnek drobno posiekać.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i kaszę. Smażyć 1-3 minuty. Nie przypalić czosnku.
Dodać fasolkę szparagową i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Pod koniec dodać sezam i sos sojowy.
Wlać wino i gotować jeszcze 2-4 minuty. Wlać bulion i gotować, aż kasza spęcznieje.
Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i wymieszać.
Polecamy też:
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska