Pęczotto z fasolką szparagową

2021-07-21
Pęczotto z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Bezmięsne danie główne lub świetny dodatek do smażonego mięsa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pęczotto z fasolką szparagową to świetne danie obiadowe. Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dostarcza sporej dawki składników odżywczych, syci na długo i jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi świeżego koperku, chrupiącego sezamu i wyrazistego sosu sojowego. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również potraktować jako sałatkę i zjeść na zimno.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę pokroić na kawałki. Czosnek drobno posiekać.
  • Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i kaszę. Smażyć 1-3 minuty. Nie przypalić czosnku.
  • Dodać fasolkę szparagową i smażyć jeszcze 2-4 minuty. Pod koniec dodać sezam i sos sojowy.
  • Wlać wino i gotować jeszcze 2-4 minuty. Wlać bulion i gotować, aż kasza spęcznieje. 
  • Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i wymieszać.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Polecamy też:

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska