Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nie musisz jeść niesmacznie, gdy  w kieszeniach pusto. Wystarczą ziemniaki, mrożone warzywa i pyszna babka może stanowić sycący obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową to doskonałe danie na kryzysowe czasy -  niedrogie, pyszne i sycące. Nietrudne też do przygotowania - każdy sobie z nim poradzi.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 jajka

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąka ziemniaczanej

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

  • 1 paczka mrożonej fasolki szparagowej

  • gęsty jogurt np. grecki

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić.

  • Wystudzone obrać i przepuścić przez maszynkę lub praskę.

  • Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.

  • Fasolkę przelać wodą, osączyć i oprószyć mąką (jak bakalie do keksu) dodać do ciasta i wymieszać.

  • Foremkę (keksówka lub mała tortownica) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

  • Wyłożyć masę.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.

  • Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7