Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nie musisz jeść niesmacznie, gdy w kieszeniach pusto. Wystarczą ziemniaki, mrożone warzywa i pyszna babka może stanowić sycący obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową to doskonałe danie na kryzysowe czasy - niedrogie, pyszne i sycące. Nietrudne też do przygotowania - każdy sobie z nim poradzi.
Składniki
1 kg ziemniaków
4 jajka
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąka ziemniaczanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 paczka mrożonej fasolki szparagowej
gęsty jogurt np. grecki
2-3 łyżki szczypiorku
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić.
Wystudzone obrać i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.
Fasolkę przelać wodą, osączyć i oprószyć mąką (jak bakalie do keksu) dodać do ciasta i wymieszać.
Foremkę (keksówka lub mała tortownica) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska