Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Zapiekanka majonezowa z fasolką szparagową i boczkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika, a pyszną zapiekankę wyjąć po 20 minutach. Gotowe.

Składniki

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 50 g wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 szklanki śmietany

  • 3 łyżki majonezu

  • 50 g sera żółtego

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 3 łyżki masła

  • sól

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę umyć,  pokroić na 2-3 cm kawałki i zblanszować przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.

  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać do fasoli. Na patelni po boczku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z przeciśniętym czosnkiem, śmietaną i majonezem. Posolić i wymieszać.

  • Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i rozłożyć równomiernie na zapiekance. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na wiórki i rozłożyć na wierzchu.

  • Piec 20 min  w temperaturze 180 st. C.

Ocena: 3,6