Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z młodej fasolki szparagowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem to świetny dodatek do obiadu lub samodzielne lekkie danie warzywne. Warto w sezonie korzystać z urodzaju fasolki, bo jest smaczna zdrowa i daje wiele możliwości kulinarnych zastosowań.

Składniki

  • 0,5 kg fasolki

  • 1 pęczek cząbru

  • 1 cebula

  • 4 pomidory

  • 100 g bekonu

  • chili w proszku

  • olej

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć i oczyścić z ogonków, wrzucić do osolonego wrzątku, dodać cząber i ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

  • Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni razem z pokrojonym w kostkę bekonem.

  • Jogurt wymieszać z majonezem, sos przyprawić solą, pieprzem i chili.

  • Solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. polać olejem

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5