Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Właściwości awokado trudno przecenić - jest smaczne i bardzo zdrowe.

Mimo dużej zawartości tłuszczu, awokado jest naszym apetycznym sojusznikiem w walce o lepsze zdrowie. Co zawiera awokado? Dowiedz się o nim więcej i naucz się wykorzystywać je w kuchni.

Na krajowe awokado nie mamy co liczyć, ponieważ dojrzewają one jedynie w słońcu, w klimacie tropikalnym. Owoce dostępne na naszym rynku trzeba dobrze oceniać, czy rzeczywiście są dojrzałe, czy zostały zerwane zielone, by nie zepsuć się w transporcie. Te pierwsze będą oczywiście lepiej smakować. Dobry owoc powinien mieć skórkę bez żadnej skazy, musi też być wyczuwalnie miękki. Żeby po obraniu miąższ nie ściemniał, trzeba owoc skropić cytryną.

Czy awokado jest zdrowe?

Zielony owoc w kształcie gruszki pochodzi z Ameryki Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Jego cechą charakterystyczną jest tłusty, jasnozielony miąższ, dlatego bywa także nazywany owocem maślanym. Dojrzałe awokado ma miękką konsystencję i daje się łatwo rozsmarowywać. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu, która może sięgać nawet 30%. W związku z tym awokado jest wysokokaloryczne, ale nie należy się tym zbytnio przejmować, ponieważ tłuszcz zawarty w owocu jest bardzo łatwo przyswajalny dla organizmu i należy do dobrych dla nas tłuszczów nienansyconych. Zalecane jest stosowanie awokado jako zamiennika masła – szczególnie osobom z miażdżycą i nadciśnieniem. Mają też działanie przeciwutleniające i właściwości chroniące przed zachorowaniem na raka. Poza tym zielony owoc posiada znikomą ilość cukrów i jest bogatym źródłem białka, karotenów, witamin z grupy B, oraz K, E , H i PP. Jest zalecany jako składnik diety w walce z anemią, nadciśnieniem i przy problemach z trawieniem.

Awokado - działanie

Awokado obniża poziom cholesterolu, polecane jest także osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały pozytywny wpływ spożywania awokado na wątrobę porażoną wirusowym zapaleniem wątroby typu C i wirusem HCV. Awokado pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia i serca. Dzięki zawartości witamin z grupy B (szczególnie B6) oraz E jest także wykorzystywane w leczeniu impotencji, stresu i zaburzeń miesiączkowania u kobiet.

Awokado - kalorie

Awokado jest jednym z owoców o największej liczbie kalorii - 100 g jego miąższu dostarcza organizmowi aż 160 kcal. Ma jednak niski indeks glikemiczny i tak wiele substancji odżywczych, że nie należy się go obawiać nawet będąc na diecie niskokalorycznej.

Awokado - właściwości

Awokado jest smaczne i pożywne. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak niezwykłe ma działanie zdrowotne. Co jest takiego szczególnego w tym egzotycznym owocu?

  • Awokado to niewątpliwie składnik zdrowej diety. Ma niewielką ilość cukru, więc jest znakomitym owocem dla cukrzyków. 

  • Ma sporo magnezu, więc polecany jest osobom ze skłonnościami do nerwic i stresów. Znajdziemy w nim również sporo potasu, który reguluje ciśnienie oraz kwas tłuszczowy omega-3, który jest zbawiennych dla serca.  

  • W awokado znajdziemy witaminy C, E, A oraz nieco witamin z grupy B. 

  • Dla osób z chorobami krążenia owoc jest zalecany, ponieważ zawiera kwas oleinowy obniżający cholesterol, ale również zmniejszający ryzyko nowotworów piersi oraz prostaty. 

  • Dzięki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na oczy. Ma również działanie przeciwzapalne, a to za sprawą fitozwiązków, czyli polifenoli i flawnoidów. 

  • Zawiera również kwas foliowy, który zalecany jest szczególnie dla kobiet w ciąży oraz błonnik wspomagający układ trawienny.

  • Z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych tłuszczów, duży zasób wartości odżywczych, a jednocześnie zawartość substancji działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, awokado jest wartościowym elementem diety w rekonwalescencji dzieci i dorosłych.

  • Awokado od dawien dawna jest uznawane za silny afrodyzjak!

Jakie awokado wybierać?

Awokado powinno być miękkie, ale nie przejrzałe – o ciemnozielonej, gładkiej lub chropowatej skórce bez ziemistych plam. Twarde awokado zmięknie, jeżeli włożymy je do papierowej torby z dojrzałym jabłkiem i pozostawimy w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że miąższ awokado jest bardzo wrażliwy na utlenianie i po obraniu bardzo szybko brązowieje. Dlatego rozkrojony owoc trzeba skropić oliwą lub cytryną, by pozostał apetycznie zielony.

Niedojrzałe awokado: co z nim zrobić? Sposób na twarde awokado

Co zrobić z awokado?

Światową sławę zrobiła charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej pasta guacamole, której głównym składnikiem jest awokado. Poza tym awokado możemy wykorzystywać jako substytut masła do smarowania, dodatek do sałatek, a także faszerować połówki owocu np. krewetkami lub wędzonym łososiem.

Jak zrobić guacamole?

Do guacamole potrzebne są dojrzałe awokado, oliwa, sok z limonki, kilka kropli tabasco, cukier i sól do smaku. W zależności od tego, jaką konsystencję pasty lubimy, możemy awokado pokroić w drobną kostkę, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Zbyt gęstą pastę można rozrzedzić śmietaną lub jogurtem. Guacamole to świetny dip do kukurydzianych chipsów nachos lub sos do tortilli, quesadilli i innych specjałów kuchni meksykańskiej.

Awokado dla urody

Awokado stosowane jest także w kosmetyce. Maseczka z rozgniecionego miąższu natłuszcza skórę i łagodzi podrażnienia, jednocześnie dostarczając składników odżywczych. Składniki zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu.

 

Ocena: 5