Fasolka szparagowa po koreańsku - super przepis na żółtą szparagówkę

Fasolka szparagowa po koreańsku - super przepis na żółtą szparagówkę
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa po koreańsku podana z siekaną zieleniną.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fasolka szparagowa po koreańsku to pyszne danie z żółtej szparagówki w aromatycznym, orientalnym sosie. To przepis odmienny od tradycyjnej fasolki z bułeczką, ale zdecydowanie wart wypróbowania. Intensywnie pachnący, aksamitny sos nadaje fasolce głębi smaku i przyjemną konsystencję.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • zielenina do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, osuszyć, obciąć końcówki i ugotować jak w przepisie: Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Miękką fasolkę odcedzić i odstawić.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir drobniutko posiekać.
  • Cukier rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody i wystudzić, do roztworu dodać sos sojowy, przecier, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie.
  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego czosnek i imbir, gdy zaczną mocno pachnieć wrzucić fasolkę i smażyć aż się zrumieni.
  • Wlać sos, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
  • Po zdjęciu z ognia posypać drobno siekaną zieleniną lub prażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej