Fasolka szparagowa po koreańsku - super przepis na żółtą szparagówkę
2021-07-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fasolka szparagowa po koreańsku to pyszne danie z żółtej szparagówki w aromatycznym, orientalnym sosie. To przepis odmienny od tradycyjnej fasolki z bułeczką, ale zdecydowanie wart wypróbowania. Intensywnie pachnący, aksamitny sos nadaje fasolce głębi smaku i przyjemną konsystencję.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- zielenina do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, osuszyć, obciąć końcówki i ugotować jak w przepisie: Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Miękką fasolkę odcedzić i odstawić.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir drobniutko posiekać.
- Cukier rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody i wystudzić, do roztworu dodać sos sojowy, przecier, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego czosnek i imbir, gdy zaczną mocno pachnieć wrzucić fasolkę i smażyć aż się zrumieni.
- Wlać sos, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
- Po zdjęciu z ognia posypać drobno siekaną zieleniną lub prażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?