W czym przechowywać żywność? Jakie pojemniki do czego?
Pojemniki do przechowywania żywności stanowią ważny element wyposażenia kuchni. Dzięki nim produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość, są chronione przed wilgocią i insektami. W czym przechowywać mąkę, a w czym owoce?
Spis treści
- Pojemniki szklane i porcelanowe
- Pojemniki zamykane hermetycznie
- Pojemniki z tworzywa sztucznego
- Pojemniki metalowe
- Pojemniki papierowe
Pojemniki szklane i porcelanowe
Pojemniki ze szkła lub porcelany – nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, są więc polecane do przechowywania wszystkich produktów spożywczych. Pamiętajmy, że szkło przepuszcza światło (powodując blaknięcie żywności), dlatego stawiajmy pojemniki w zacienionym miejscu. Godne uwagi są też pojemniki z kolorowego, przyciemnionego szkła - nie dość, że zabezpieczają żywność przed promieniami słonecznymi, to jeszcze stanowią element dekoracyjny kuchni.
Pojemniki zamykane hermetycznie
Chronią żywność przed wysychaniem, zawilgoceniem oraz insektami. Niektóre pojemniki wyposażone są w dozownik ułatwiający porcjowanie sypkich lub płynnych produktów spożywczych (np. cukru, oliwy).
Pojemniki z tworzywa sztucznego
Można z nich bezpiecznie korzystać, o ile przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Po czym je rozpoznać? Na przykład po symbolu kieliszka i widelca na opakowaniu. Powinny również mieć atest Państwowego Zakładu Higieny. Te w podanymi oznaczeniami nadają się do każdego rodzaju żywności.
Pojemniki metalowe
Idealne do przechowywania suchych produktów spożywczych (makaronu, ryżu, mąki, cukru itp.). Świetnie nadają się też do przechowywania świątecznych ciastek i pierników. Należy jednak unikać kontaktu metalu z kwaśnymi produktami spożywczymi (zachodzi między nimi reakcja chemiczna, powstają szkodliwe dla zdrowia substancje).
Pojemniki papierowe
Są biodegradowalne, a tym samym przyjazne środowisku naturalnemu. Niestety nie stanowią bariery ochronnej dla wilgoci, insektów i gryzoni. Dobrze "czują się" w nich zioła, warzywa i owoce.