Przetwory z moreli: szybki dżem morelowy

2016-08-01
Przetwory z moreli: szybki dżem morelowy
Autor: thinkstockphotos.com Dżem morelowy samodzielnie przygotowany w domu jest o wiele zdrowszy od sklepowego
średni
50 min
4

Dżem morelowy to jedna z najsmaczniejszych opcji, jeśli chcemy zamknąć letni owocowy smak w słoiku. Podajemy łatwy przepis na dżem z moreli - idealny do domowej spiżarni.

Klasyczna konfitura morelowa

Morele w zalewie rumowej

Przecier morelowy

Składniki

8 szklanek moreli pokrojonych w kostkę

1/4 szklanki soku z cytryny

6 szklanek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku z grubym dnem wymieszać morele z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotować, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.

Gotować na średnim ogniu przez pół godziny od czasu doprowadzenia owoców do wrzenia, dość często mieszając.

Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować słoiki przez 10 minut. Ustawić do góry dnem do ostudzenia.