Wyborna konfitura z jarzębiny i jabłek

Wyborna konfitura z jarzębiny i jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodkie i kwaskowe jabłka wzbogacają smak cierpkiej jarzębiny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jarzębina była dawniej wykorzystywana do robienia bardzo zdrowych przetworów. Przez lata nieco zapomniana, teraz wraca do łask miłośników zdrowej żywności i tradycyjnych receptur. Co zrobić z owoców jarzębiny? Polecam kulinarny klasyk - konfiturę z jarzębiny z dodatkiem jabłek i nutką koniaku bądź rumu.

Składniki

  • 1 kg jarzębiny

  • 1 kg cukru

  • 2 jabłka (antonówki, szara reneta - raczej kwaśne)

  • sok z połowy cytryny

  • kieliszek koniaku albo rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jarzębinę zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sok z cytryny.

  • Podgrzewamy przez 10 minut, dodajemy cukier, co jakiś czas poruszamy garnkiem, ew. delikatnie mieszamy.

  • Usuwamy pianę zbierającą się na wierzchu.

  • Jabłka drobno kroimy, dodajemy do konfitury.

  • Smażymy, aż jabłka się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.

  • Podgrzewanie i chłodzenie powtarzamy po kilku godzinach albo następnego dnia.

  • Do gotowej, gorącej konfitury dodajemy alkohol, mieszamy i pakujemy do niewielkich słoiczków.

Jarzębina na przetwory

Jarzębina, ze względu na charakterystyczną goryczkę, wymaga przemrożenia. Zebrane jagody trzeba przetrzymać w zamrażarce nie krócej niż 3 dni. Lepiej chłodzić je dłużej albo zebrać dopiero po przymrozkach. Różne odmiany jarzębiny różnią się smakiem. W Skandynawii wyhodowano nawet odmiany o owocach znacznie większych od przeciętnych, słodszych, nadających się do jedzenia na surowo. Znane są też udoskonalone krzyżówki, np. jarzębina Likjornaja, wyhodowana dzięki skrzyżowaniu jarzębu i aronii. Niestety, w Polsce takie drzewa prawie nie występują, uprawiają je głównie hobbyści. Do wyrobu przetworów z powodzeniem można wykorzystać także zwykłe owoce, pilnując tylko, by pochodziły z drzew rosnących z dala od dróg i zakładów przemysłowych.

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina do mięsa

Ocena: 3,5