Dżem z magnolii - nowa gwiazda wiosennej kuchni. Ten kwiatowy przysmak jest gotowy zawojować wasze podniebienia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wiosna przynosi ze sobą wiele naturalnych cudów, a jednym z najbardziej urzekających są kwitnące magnolie. Ich piękno jest oczywiste, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że magnolia kryje w sobie znacznie więcej niż tylko estetyczny urok. Za płatkami tej prastarej rośliny kryje się tajemnica kulinarnej innowacji – są one bowiem jadalne i można z nich przygotować wyjątkowy dżem.
Magnolia, której historia sięga 95 milionów lat wstecz, początkowo pojawiła się na terenach dzisiejszej Azji. To właśnie tam zaczęto ją wykorzystywać w medycynie naturalnej, a jej płatki, zawierające substancje takie jak magnolol czy honokiol, wykazują działanie przeciwbakteryjne i są cenione za swoje afrodyzjakalne właściwości.
Czy magnolię można jeść?
W Korei Północnej magnolia jest nawet uznawana za kwiat narodowy, co świadczy o jej głęboko zakorzenionej roli w kulturze.
Płatki magnolii są chrupiące i mają intensywny, odurzający smak, który bywa porównywany do zapachu, który wydzielają. Można je wykorzystać na wiele sposobów – od marynowania, przez smażenie w cieście naleśnikowym, aż po wykorzystanie jako dekoracyjny, jadalny dodatek do dań. Mimo swojej intensywności są stosowane głównie jako przyprawa lub dodatek smakowy, a nie jako główny składnik.
Dżem z magnolii. Przepis na wiosenną delikatność
Jako miłośnik kulinarnych eksperymentów, każdego roku przygotowuję dżem z płatków magnolii, który cieszy się uznaniem wśród znajomych i rodziny. Różany dżem przy nim może się schować! Receptura, którą ostatnio odkryłem, jest banalnie prosta, ale efekt końcowy zachwyca swoją unikalnością.
Dżem z magnolii to doskonały sposób, aby w nietypowy i smakowity sposób wykorzystać sezon na te piękne kwiaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannych tostów, naleśników czy nawet jako ekskluzywny składnik deserów. Zapewnia nie tylko niepowtarzalny smak, ale również dostarcza rozmowy na temat jego egzotycznego pochodzenia i unikalnych właściwości. Warto zatem eksperymentować i odkrywać nowe smaki, które natura ma do zaoferowania.
SKŁADNIKI
- Płatki z 30 kwiatów magnolii,
- 300 g cukru,
- Sok z 2 cytryn,
- 1 łyżka pektyny do dżemów.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zbieraj płatki magnolii w czystym otoczeniu – najlepiej z dala od dróg i miejskich zanieczyszczeń.
- Umyj dokładnie płatki, jeśli są brudne. Jeżeli zbierasz spadłe kwiaty, upewnij się, że są one jeszcze świeże.
- Wymieszaj w misce czyste płatki, cukier, sok z cytryn oraz pektynę.
- Zblenduj uzyskaną mieszankę na jednolitą masę.
- Przełóż do garnka i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając ciągle, aby zapobiec przypaleniu.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.