Jarzębiak z cytryną: przepis na pyszną nalewkę z jarzębiny

Jarzębiak z cytryną: przepis na pyszną nalewkę z jarzębiny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wśród nalewek przygotowywanych jesienią nie powinno zabraknąć pysznego jarzębiaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Owoce jarzębiny są bazą pysznych dżemów, konfitur oraz domowych alkoholi. Jarzębinowe wino czy nalewka to swoiste must have w dobrze wyposażonej spiżarni. Jarzębiak z cytryną jest dodatkowo wzbogacony cennymi składnikami odżywczymi, jakich dostarcza cytryna. Podajemy przepis na nalewkę z jarzębiny z cytryną!

Składniki

  • 5 szklanek owoców jarzębiny

  • 2 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki przegotowanej wody

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny sparz na sicie wrzątkiem i osusz.

  • Wrzuć do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i skórkę.

  • Spirytus rozcieńcz z wodą i zalej nim owoce, odstaw w ciepłe miejsce.

  • Po 3 tygodniach przefiltruj i rozlej do butelek.

  • Trzymaj przez pół roku w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

tip dnia

Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz prowitaminy A, a także kwasy organiczne i garbniki pomagające zwalczać stany zapalne.

Polecamy także:

Jarzębiak z głogiem i śliwkami

Ziołowa nalewka na dobry nastrój

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na tę i inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.

Ocena: 5