Idealny makaron z twarogiem i cynamonem: przepis na kluski z serem na słodko

Idealny makaron z twarogiem i cynamonem
Autor: Shutterstock.com Idealny makaron z twarogiem i cynamonem
łatwy
10 min
4

Makaron z twarogiem i cynamonem - sentymentalny przepis z czasów naszego dzieciństwa. Idealny podwieczorek lub kolacja. I to bez względu na wiek smakosza. Ważne by masło było świeże, a twaróg co najmniej półtłusty, aby rozpuszczał się na gorących kluskach. 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu 
  • 2 łyżki masła
  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • cynamon do smaku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg pokruszyć i utrzeć razem z cukrem i ekstraktem wanilii. 
  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
  • Odsączony makaron przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać masło i dokładnie wymieszać.
  • Ciepły makaron wyłożyć na talerze, posypać okruchami sera z cukrem oraz szczyptą cynamonu.
  •  
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej