Ta wyśmienita strucla zastąpi tradycyjny makowiec. Piekę ją co roku i zawsze się udaje

2025-12-04 14:12

W tym roku na Boże Narodzenie zamiast klasycznego makowca warto upiec pyszną i aromatyczną struclę, która skrywa znakomite nadzienie z maku, jabłek i rodzynek. Smakuje obłędnie jak z najlepszej cukierni w mieście. Jest miękka, rozpływa się w ustach, a w czasie pieczenia nie pęka. Jak zrobić wyśmienitą struclę makową z jabłkami i rodzynkami? Sprawdźcie prosty przepis na ten świąteczny wypiek.

strucla makowa z jabłkami

i

Autor: Krasula/ Shutterstock Zamiast makowca upiecz tę wyborną struclę. Nadzienie urzeka przepysznym smakiem.
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Czy strucla makowa z jabłkami i rodzynkami jest zdrowa?

Strucla z makiem i jabłkami to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego biesiadowania w święta Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć, że chociaż to ciasto jest dość kaloryczne, zawiera całkiem sporo witamin, minerałów i składników odżywczych. Do jego przygotowania wykorzystuje się naturalne produkty. Nie ma w niej sztucznych aromatów i barwników. Domowa strucla jest lepszym wyborem niż ta ze sklepu czy piekarni. Mak jest bogaty w wapń, żelazo, magnez i błonnik. Z kolei jabłka zawierają w witaminę C, antyoksydanty i błonnik. Rodzynki dodają słodyczy, wspierają trawienie i regulują poziom cukru. Są bogate w potas, żelazo i wapń.

Co dodać do maku na struclę?

Sekretem smaku świątecznej strucli jest wyborne nadzienie. Przygotowuje się je z kilku składników, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Przed świętami można je dostać w dobrych promocyjnych cenach. Co więc dodaje się do maku, aby przygotować pyszne i aromatyczne nadzienie do strucli?

Na liście składników, z których przygotowuje się nadzienie do strucli makowej, znalazły się takie produkty, jak:

Jak zrobić struclę makową, żeby nie pękała?

Przepis na pyszną domową struclę nadzianą makiem, jabłkami i rodzynkami nie jest skomplikowany. Warto pamiętać, że robi się ją z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Niektóre składniki trzeba podgrzać, a inne wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto na struclę pięknie wyrośnie, jest łatwiejsze do wałkowania, a w czasie pieczenia nie pęka. Po ostygnięciu struclę makową z dodatkiem jabłek i rodzynek można udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Jak więc upiec pyszną struclę makową z jabłkami i rodzynkami na Boże Narodzenie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a świąteczny słodki wypiek uda się już za pierwszym razem. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie strucle makowe idealne na świąteczne biesiadowanie.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – przygotowanie nadzienia z maku, jabłek i rodzynek
  • 4. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i zwinięcie w roladę
  • 5. krok – upieczenie strucli makowej z jabłkami i rodzynkami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 100 ml mleka
  • 100 g maku
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać 1 łyżkę cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 20 minut.
  • Do dużej miski przesypać mąkę pszenną i sól. Wlać roztopione masło i lekko zamieszać.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Mak przesypać do rondelka i wlać mleko. Gotować 5 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować.
  • Do maku dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i rodzynki. Wsypać cukier. Wymieszać.
  • Dusić na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie, a płyn odparuje.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować je na cienkie placki.
  • Na każdy placek nałożyć po połowie makowego nadzienia i zwinąć w rolady.
  • Strucle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Strucle można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...