Ta wyśmienita strucla zastąpi tradycyjny makowiec. Piekę ją co roku i zawsze się udaje
W tym roku na Boże Narodzenie zamiast klasycznego makowca warto upiec pyszną i aromatyczną struclę, która skrywa znakomite nadzienie z maku, jabłek i rodzynek. Smakuje obłędnie jak z najlepszej cukierni w mieście. Jest miękka, rozpływa się w ustach, a w czasie pieczenia nie pęka. Jak zrobić wyśmienitą struclę makową z jabłkami i rodzynkami? Sprawdźcie prosty przepis na ten świąteczny wypiek.
i
Dieta wegetariańska
Czy strucla makowa z jabłkami i rodzynkami jest zdrowa?
Strucla z makiem i jabłkami to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego biesiadowania w święta Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć, że chociaż to ciasto jest dość kaloryczne, zawiera całkiem sporo witamin, minerałów i składników odżywczych. Do jego przygotowania wykorzystuje się naturalne produkty. Nie ma w niej sztucznych aromatów i barwników. Domowa strucla jest lepszym wyborem niż ta ze sklepu czy piekarni. Mak jest bogaty w wapń, żelazo, magnez i błonnik. Z kolei jabłka zawierają w witaminę C, antyoksydanty i błonnik. Rodzynki dodają słodyczy, wspierają trawienie i regulują poziom cukru. Są bogate w potas, żelazo i wapń.
Co dodać do maku na struclę?
Sekretem smaku świątecznej strucli jest wyborne nadzienie. Przygotowuje się je z kilku składników, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Przed świętami można je dostać w dobrych promocyjnych cenach. Co więc dodaje się do maku, aby przygotować pyszne i aromatyczne nadzienie do strucli?
Na liście składników, z których przygotowuje się nadzienie do strucli makowej, znalazły się takie produkty, jak:
- mak
- jabłka
- rodzynki
- cukier
- mleko
Jak zrobić struclę makową, żeby nie pękała?
Przepis na pyszną domową struclę nadzianą makiem, jabłkami i rodzynkami nie jest skomplikowany. Warto pamiętać, że robi się ją z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Niektóre składniki trzeba podgrzać, a inne wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto na struclę pięknie wyrośnie, jest łatwiejsze do wałkowania, a w czasie pieczenia nie pęka. Po ostygnięciu struclę makową z dodatkiem jabłek i rodzynek można udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Jak więc upiec pyszną struclę makową z jabłkami i rodzynkami na Boże Narodzenie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a świąteczny słodki wypiek uda się już za pierwszym razem. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie strucle makowe idealne na świąteczne biesiadowanie.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – przygotowanie nadzienia z maku, jabłek i rodzynek
- 4. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i zwinięcie w roladę
- 5. krok – upieczenie strucli makowej z jabłkami i rodzynkami w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g roztopionego masła
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 6 jabłek
- 100 ml mleka
- 100 g maku
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać 1 łyżkę cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 20 minut.
- Do dużej miski przesypać mąkę pszenną i sól. Wlać roztopione masło i lekko zamieszać.
- Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Mak przesypać do rondelka i wlać mleko. Gotować 5 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować.
- Do maku dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i rodzynki. Wsypać cukier. Wymieszać.
- Dusić na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie, a płyn odparuje.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować je na cienkie placki.
- Na każdy placek nałożyć po połowie makowego nadzienia i zwinąć w rolady.
- Strucle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Strucle można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.