Świąteczny hit każdego domu? Piernik mieszany łyżką

2025-12-05 9:41

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia potrafią być niezwykle szalone, dlatego trzeba szukać sposobów, które mogłyby nam je jak najbardziej ułatwić. Ten przepis bez wątpienia jest jednym z nich. Wypróbuj sposób na idealnie aromatyczny piernik, do którego nie będziemy potrzebować miksera ani specjalnego wysiłku.

Świąteczny hit każdego domu? Piernik mieszany łyżką

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Piernik mieszany łyżką? To proste!

Bez miksera, wysiłku czy masy roboty. Ten przepis na piernik nie tylko wychodzi obłędnie, ale wystarczy go zamieszać łyżką - bez żadnych dodatkowych sprzętów czy wymyślań. Prosto, szybko i sprawnie, chyba lepiej się nie da, zwłaszcza kiedy otacza nas wir świątecznych przygotowań.

Nasz piernik jest prosty, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu, a mimo to dostarcza nam wszystko, czego można chcieć do piernika. Fakt, że powidła dodajemy już do masy sprawia, że nasze ciasto nie wysycha. Zachowuje idealną wilgotność nawet kilka dni później.

Przygotuj jak lubisz. Piernik z miodem czy z powidłami?

Jeśli lubimy, kiedy nasz piernik ma bardziej miodowy aromat bez problemu możemy dodać łyżkę miodu do masy. Nie tylko jeszcze polepszy to smak piernika, ale również nada mu swoistego charakteru. Jeśli powidła w masie nam nie wystarczą, bez problemu możemy jeszcze dodatkowo przełożyć nasze ciasto powidłami po wystudzeniu.

Szybki przepis na piernik mieszany łyżką jest więc perfekcyjnym sposobem na aromatyczne ciasto na Boże Narodzenie. Rodzina będzie się nim zajadać, a ty dodatkowo zbytnio się nad nim nie narobisz!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: garść rodzynek/orzechów, polewa czekoladowa, lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól mieszamy w dużej misce.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą olej, jajka, mleko i powidła.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy krótko łyżką.
  • Opcjonalnie dodajemy orzechy czy rodzynki.
  • Przekładamy ciasto do wcześniej przygotowanej keksówki.
  • Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
  • Po wystudzeniu polewamy polewą lub lukrem.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...