W tym roku na wigilię podam te krokiety. Przepis Tomka Strzelczyka jest w punkt

2025-12-04 15:55

W wielu domach na wigilijną wieczerzę przygotowuje się krokiety, w których znajduje się pyszny i aromatyczny farsz z kapusty i grzybów. Tomek Strzelczyk właśnie pokazał, jak przygotować ten wigilijny klasyk w nieco innej wersji. Dzięki dwóm składnikom, które dodaje się do farszu, krokiety smakują przepysznie. Zobaczcie, jak Tomek robi najlepsze krokiety z kapustą i grzybami i skorzystajcie z jego sprawdzonego przepisu.

krokiety z kapustą i grzybami Tomka Strzelczyka

i

Autor: Grazyna Kownacka/ Shutterstock Wigilijne krokiety zrób jak Tomek Strzelczyk. Dzięki 2 dodatkom smakują wyśmienicie.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Z czego Tomek Strzelczyk robi wigilijne krokiety?

Przepis uczestnika kulinarnego show MasterChef jest świetny. Do przygotowania wigilijnych krokietów Tomek wykorzystuje składniki, które są dostępne w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym sprzedawane są w promocyjnych cenach. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto naleśnikowe. Natomiast druga to składniki niezbędne do przyrządzenia farszu.

Sekretem nadzienia do krokietów według przepisu Tomka Strzelczyka jest dodatek dwóch zaskakujących składników. Pierwszym z nich są suszone śliwki, które dodają głębi smaku, koloru i delikatnej słodkiej nuty. Drugim tajnym składnikiem jest pieczony czosnek, który świetnie podkręca smak farszu do wigilijnych krokietów. Tomek skrapia główkę czosnku olejem, doprawia solą i pieprzem, a następnie owija w folię aluminiową i piecze około 45 minut. 

Jak zrobić farsz do krokietów z kapustą i grzybami?

Przygotowanie farszu do krokietów według przepisu Tomka Strzelczyka nie jest skomplikowane. To kilka łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Pierwszym etapem jest ugotowanie grzybów. Warto pamiętać, aby nie wylewać wody, w której się gotowały. Jeszcze się przyda. Następnie smaży się cebulę z kapustą kiszoną i przyprawami. Tomek podkręca smak farszu wodą z gotowania grzybów, a po 20 minutach duszenia wlewa odrobinę czerwonego wina. Następnie na patelnię należy wrzucić suszone śliwki, grzyby i pieczony czosnek wyciśnięty z łupinek. Całość dusi się około 15 minut. Gotowe!

Jak Tomek Strzelczyk robi krokiety z kapustą i grzybami?

Przepis Tomka na wyśmienite chrupiące krokiety z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, którego smak podkręcają suszone śliwki i pieczony czosnek, nie jest trudny. Przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, ale naprawdę warto. Smak wynagrodzi wszystkie trudy.

Jak więc przyrządzić w domu pełne smaku i aromatu krokiety z kapustą i grzybami według przepisu Tomka Strzelczyka? Przepis idealnie sprawdzi się na tegoroczną wigilijną kolację. Takie chrupiące krokiety podbiją podniebienia całej rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie grzybów
  • 2. krok – zrobienie ciasta naleśnikowego
  • 3. krok – usmażenie naleśników
  • 4. krok – przygotowanie farszu do krokietów z kapusty kiszonej i grzybów
  • 5. krok – uformowanie krokietów
  • 6. krok – panierowanie krokietów
  • 7. krok – usmażenie krokietów z kapustą i grzybami na patelni

SKŁADNIKI

  • ciasto naleśnikowe:
  • 300 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 120 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 główka upieczonego czosnku
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub soku jabłkowego
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • panierka:
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby przełożyć do rondelka. Zalać wodą i gotować około 25 minut. Odcedzić, ale nie wylewać wody.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski przesypać mąkę, wbić jajka i wlać mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim cienkie naleśniki, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na talerz i odstawić.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła klarowanego i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru soku i drobno posiekaną kapustę kiszoną. Wlać wodę po gotowaniu grzybów. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć około 20 minut, aż woda odparuje.
  • Wlać czerwone wino lub sok jabłkowy. Wymieszać i dusić, aż alkohol lub sok odparują.
  • Dodać pokrojowe w paski suszone śliwki i grzyby. Wycisnąć z łupinek upieczony czosnek. Wymieszać i dusić około 15 minut. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć w krokiety.
  • Krokiety panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim krokiety, aż staną się złote.
  • Podawać na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...