Jak zmielić twaróg bez maszynki?

2021-04-19 11:31 Anna Szubińska
Jak zmielić twaróg bez maszynki
Autor: Shutterstock Jest kilka sposobów na zmielenie białego sera.

Jak zmielić twaróg bez maszynki? Nie jest to specjalnie trudne. Jest kilka sposobów rozdrobnienia białego sera za pomocą innych urządzeń. Nie potrzebujesz więc maszynki, aby zmielić twarożek do sernika czy nadzienia do ruskich pierogów, nie jesteś też skazany na gotowy, mielony trzykrotnie ser, jeśli z jakichś powodów Ci on nie odpowiada.

Jak zmielić twaróg bez maszynki?

Aby przygotować smaczny sernik, pierogi z serem czy leniwe kluski twaróg należy zmielić. Właściwie rozdrobniony biały ser łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami ciasta czy nadzienia, jest też delikatniejszy w smaku i ma bardziej kremową konsystencję. W sklepach można kupić oczywiście twaróg już zmielony - w kostkach lub w wiaderku, ale nie zawsze ta opcja nam odpowiada. Nie oznacza to, że chcąc przygotować ser na sernik czy też do innego dania musisz koniecznie zainwestować w maszynkę do mielenia, zwłaszcza jeśli wiesz, że będzie użytkowana bardzo sporadycznie. Tym bardziej jeśli dysponujesz sprzętami kuchennymi innego typu. Można je wykorzystać i za ich pomocą znakomicie rozdrobnić ser. I nie muszą być to specjalnie zaawansowane technicznie sprzęty. Czasem wystarczy zwykły widelec.

Czym rozdrobnić biały ser ręcznie?

Aby zmielić ser nie potrzebujesz maszynki - choć ona zdecydowanie ułatwia sprawę. Wkładając mniej lub więcej wysiłku można to zrobić bez niej. A oto kilka przydatnych akcesoriów, które sprawdza się przy rozdrabianiu twarogu:

  • Widelec - to narzędzie wszechstronne i łatwodostępne, choć rozdrobnienie z jego pomocą może być męczące i czasochłonne. Widelcem można rozgnieść niewielką ilość sera, na przykład na twarożek.
  • Tłuczek do ziemniaków z dziurkami - również może być pomocny w tej kwestii, ser należy dość dokładnie nim ugnieść. To narzędzie nieco bardziej efektywne niż widelec, choć nadal mało skomplikowane.
  • Praska do ziemniaków - sprawdzi się, gdy ważne jest , aby ser rozdrobnić bardzo mocno - otwory w prasce do ziemniaków są bardzo małe.
  • Sitko - biały ser można przetrzeć przez niezbyt gęste sitko. Oczywiście im ono będzie gęściejsze, tym ser będzie mocniej rozdrobniony, ale tym więcej wysiłku trzeba będzie włożyć w jego przetarcie.
  • Makutra i drewniana pałka - to tradycyjny sposób przygotowania sera na sernik. Przekładamy twaróg do makutry i ucieramy na gładko.

Jakie urządzenia mogą zastąpić maszynkę do mielenia?

Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia, ale twoja kuchnia jest zaopatrzona w inne nowoczesne sprzęty może się okazać, ze w ogóle jej nie potrzebujesz. Maszynkę do mielenia z powodzeniem zastąpi malakser, blender lub zwykły mikser z końcówką z nożykiem. Świetnie sprawdzają się też wszelkie roboty wielofuncyjne lub urządzenia typu termomix.

Sprawdź:

Jaki twaróg na sernik wybrać?

Twaróg domowy, przepis krok po kroku

Dlaczego warto jeść biały ser?

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE