Spis treści
Jak zmielić twaróg bez maszynki?
Aby przygotować smaczny sernik, pierogi z serem czy leniwe kluski twaróg należy zmielić. Właściwie rozdrobniony biały ser łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami ciasta czy nadzienia, jest też delikatniejszy w smaku i ma bardziej kremową konsystencję. W sklepach można kupić oczywiście twaróg już zmielony - w kostkach lub w wiaderku, ale nie zawsze ta opcja nam odpowiada. Nie oznacza to, że chcąc przygotować ser na sernik czy też do innego dania musisz koniecznie zainwestować w maszynkę do mielenia, zwłaszcza jeśli wiesz, że będzie użytkowana bardzo sporadycznie. Tym bardziej jeśli dysponujesz sprzętami kuchennymi innego typu. Można je wykorzystać i za ich pomocą znakomicie rozdrobnić ser. I nie muszą być to specjalnie zaawansowane technicznie sprzęty. Czasem wystarczy zwykły widelec.
Czym rozdrobnić biały ser ręcznie?
Aby zmielić ser nie potrzebujesz maszynki - choć ona zdecydowanie ułatwia sprawę. Wkładając mniej lub więcej wysiłku można to zrobić bez niej. A oto kilka przydatnych akcesoriów, które sprawdza się przy rozdrabianiu twarogu:
- Widelec - to narzędzie wszechstronne i łatwo dostępne, choć rozdrobnienie z jego pomocą może być męczące i czasochłonne. Widelcem można rozgnieść niewielką ilość sera, na przykład na twarożek.
- Tłuczek do ziemniaków z dziurkami - również może być pomocny w tej kwestii, ser należy dość dokładnie nim ugnieść. To narzędzie nieco bardziej efektywne niż widelec, choć nadal mało skomplikowane.
- Praska do ziemniaków - sprawdzi się, gdy ważne jest , aby ser rozdrobnić bardzo mocno - otwory w prasce do ziemniaków są bardzo małe.
- Sitko - biały ser można przetrzeć przez niezbyt gęste sitko. Oczywiście im ono będzie gęściejsze, tym ser będzie mocniej rozdrobniony, ale tym więcej wysiłku trzeba będzie włożyć w jego przetarcie.
- Makutra i drewniana pałka - to tradycyjny sposób przygotowania sera na sernik. Przekładamy twaróg do makutry i ucieramy na gładko.
Jakie urządzenia mogą zastąpić maszynkę do mielenia?
Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia, ale twoja kuchnia jest zaopatrzona w inne nowoczesne sprzęty może się okazać, ze w ogóle jej nie potrzebujesz. Maszynkę do mielenia z powodzeniem zastąpi malakser, blender lub zwykły mikser z końcówką z nożykiem. Świetnie sprawdzają się też wszelkie roboty wielofunkcyjne lub urządzenia typu termomix.
Sprawdź:
Twaróg domowy, przepis krok po kroku
Dlaczego warto jeść biały ser?