Kluski z serem: przepis na najpyszniejsze leniwe z twarogiem

Kluski z serem: przepis na najlepsze leniwe z twarogiem
Autor: Shutterstock.com Kluski z serem: przepis na najlepsze leniwe z twarogiem
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kluski z serem białym to powrót do słodkiego dzieciństwa, wspomnienie kojącej kuchni babci. Smak serowym klusek przywraca poczucie bezpieczeństwa, beztroski i koi skołatane nerwy. Leniwe pierogi, czyli puszyste kluski z twarogiem najlepiej smakują polane stopionym masłem i słodką śmietanką. Wypróbuj przepis na kluski z serem i ciesz się najpyszniejszym daniem na pocieszenie.  

SKŁADNIKI

  • 600 g białego sera (zmielonego twarogu)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka połącz z serem, ubitą pianą z białek oraz mąką (pamiętając by zostawić jej trochę do posypywania stolnicy).
  • Po wyrobieniu ciasta, uformuj z niego cienkie wałki, spłaszcz, po czym potnij po skosie na kawałki, jak kopytka.
  • Tak przygotowane kluski wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusek na wierzch, gotuje je jeszcze przez około 1 minutę.
  • Jogurt utrzyj z cukrem. Masło rozpuść.
  • Kluski podawaj polane masłem i słodkim jogurtem. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz GALERIĘ: Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej