Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler - przepis na francuską zupę cebulową

Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Zupę cebulową najlepiej przygotować z białej lub żółtej cebuli cukrowej
łatwy
20 min
4

Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino. Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie. Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj aromatyczną, aksamitną w smaku i pożywną zupę cebulową - przepis zaproponowany przez Magdę Gessler nie ma sobie równych. 

 

Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.

Dowiedz się więcej na temat cebuli:

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Odmiany cebuli: czym się różnią cebula czosnkowa, cukrowa, czerwona i szalotka? [WIDEO]

Szalotka – czym się różni od cebuli? Wszystko o czosnku askalońskim [WIDEO]

Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:

Zupa krem z cebuli z mlekiem kokosowym

Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej

Zupa cebulowa Montmartre

Zupa cebulowa z chlebem

Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.
  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.
  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.
  • Podawać od razu.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?