Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler - przepis na francuską zupę cebulową

Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino. Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie. Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj aromatyczną, aksamitną w smaku i pożywną zupę cebulową - przepis zaproponowany przez Magdę Gessler nie ma sobie równych.
Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.
Dowiedz się więcej na temat cebuli:
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Odmiany cebuli: czym się różnią cebula czosnkowa, cukrowa, czerwona i szalotka? [WIDEO]
Szalotka – czym się różni od cebuli? Wszystko o czosnku askalońskim [WIDEO]
Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:
Zupa krem z cebuli z mlekiem kokosowym
Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej
Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
SKŁADNIKI
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 8 kawałków bagietki
- 100 g startego sera żółtego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.
- Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
- Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.
- Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.
- Podawać od razu.