Zupa cebulowa z grzankami. Przepis Magdy Gessler na francuską zupę cebulową
Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica jej smaku kryje się w duszonej na maśle cebuli, dobrym bulionie i dodatku białego wina. W przygotowaniu francuskiej zupy cebulowej liczą się szczegóły. Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj aromatyczną, aksamitną w smaku i pożywną zupę cebulową - przepis zaproponowany przez Magdę Gessler nie ma sobie równych.
Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa, jak żadna inna kojarzy się z kuchnia francuską. A kuchnia francuska z wyrafinowaniem i najwyższą jakością. Zupa ze zwykłej cebuli może być godna królewskich stołów, pod warunkiem, że zostanie przygotowana z najlepszej jakości składników - świeżej lub odpowiednio przechowywanej cebuli, znakomitego bulionu i nienajgorszego wina. Jeśli lubicie cebulową, poeksperymentujcie z odmianami cebuli. Okazuje się, że z rożnych gatunków można uzyskać bardzo odmienne smakowo zupy, kilka propozycji poniżej. Z kolei o tym, dlaczego w ogóle warto jadac cebule przeczytacie tu: Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:
- Zupa krem z cebuli z mlekiem kokosowym
- Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej
- Zupa cebulowa Montmartre
- Zupa cebulowa z chlebem
- Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z 15 sprawdzonymi propozycjami na zupy na rosole
SKŁADNIKI
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 8 kawałków bagietki
- 100 g startego sera żółtego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło.
- Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.
- Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje.
- Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
- Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.
- Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek.
- Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut.
- Gdy ser się zrumieni, wyjąc z piekarnika. Podawać od razu.
- Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.